Tärinä voi aiheuttaa kuulovaurion

Muun muassa kivityömiehet, rakennus- ja maataloustyöntekijät ja jopa hammaslääkärit altistuvat tärinälle työssään. Tärinätaudin yleisimpiä oireita ovat valkosormisuus ja käsien puutuminen. Lääketieteen lisensiaatti Päivi Sutisen mukaan tärinätauti on alidiagnosoitu sairaus, joka ei ole suinkaan kadonnut, vaikka työvälineet ja -menetelmät ovat kehittyneet.

Tärinä voi aiheuttaa myös kuulovaurioita, kertoo tuore väitöstutkimus. Muun muassa kivityömiehet, rakennus- ja maataloustyöntekijät ja jopa hammaslääkärit altistuvat tärinälle työssään. Tärinätaudin yleisimpiä oireita ovat valkosormisuus ja käsien puutuminen

-Tärinäpohjaista kuulovauriota eivät tutkijat ole aiemmin selvittäneet, kertoo lääketieteen lisensiaatti Päivi Sutinen. Hän väitteli aiheesta tänään Kuopion yliopistossa.

Sutinen selvitti fysiatrian alaan kuuluvassa tutkimuksessaan tärinätaajuuden vaikutusta kuulon heikkenemiseen. Kokeet tehtiin marsuilla.

Kokeissa 60 prosenttia eläimistä sai jo 15 minuutin tärinäaltistuksen jälkeen keskimäärin 8,8 desibelin kuulon aleneman. Korkeammilla tärinäaltistuksilla (500-1000 hertsiä) alenema oli suurempi kuin matalammilla taajuuksilla (32-250 hertsiä), ja kuulovaurio painottui korkeampiin ääniin.

Tutkija arvioi, että nyt kehitetyn eläinmallin avulla voidaan tulevaisuudessa tutkia esimerkiksi eri lääkeaineiden vaikutuksia sisäkorvan kuuloaistiin. Se voi lisätä myös yläraajan tärinätaudin mekanismien ymmärrystä.

Sutisen mukaan tärinätauti on alidiagnosoitu sairaus, joka ei ole suinkaan kadonnut, vaikka työvälineet ja -menetelmät ovat kehittyneet.

-Tavallinen rivilääkäri ei välttämättä tunnista tautia. Jos asiaan ei puututa ja tärinäaltistusta ei vähennetä, oireet vain pahenevat, kertoo tutkija.

Tautia on tutkittu pitkään metsureilla. Suomussalmella tehty 19 vuoden seuranta on osoittanut, että metsureiden valkosormisuus on vähentynyt muun muassa moottorisahojen tärinätason alenemisen ansiosta.

Toisaalta taas käsien puutumiset ja yläraajakivut lisääntyivät seuranta-aikana. Sutisen mukaan metsurien tuki- ja liikuntaelinoireita voitaneen vähentää työoloja muuttamalla ja työtä tauottamalla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat