Tarastin ryhmä ehdottaa vaalimainonnalle kattoja

Tarastin työryhmä ehdottaa kampanjakattosummia sekä puolueille että yksittäisille ehdokkaille.

Kampanjakattosummat olisivat puolueen eduskuntavaaleissa miljoona euroa, kunta- ja eurovaaleissa puoli miljoonaa euroa ja presidentinvaaleissa miljoona euroa kierrosta kohden.

Yksittäisen ehdokkaan kampanjakatoksi ehdotetaan eduskuntavaaleissa 50 000 euroa, kuntavaaleissa 10 000 euroa ja eurovaaleissa 80 000 euroa. Ulkomaista rahaa ei saisi käyttää puoluetoiminnan rahoittamiseen.

Työryhmä julkisti tänään kauan odotettuja ehdotuksiaan vaali- ja puoluerahoituslainsäädännön uudistamiseksi.

Vaali-ilmoitukseen maksajan nimi

Ryhmä ehdottaa, että puolueen vaali- tai muuhun toimintaan suunnatut yli kahdentuhannen euron avustukset olisivat julkisia. Jokainen kansalainen voi tarkistaa ne tarkoitusta varten perustettavasta rekisteristä lähes reaaliaikaisesti.

Vaali-ilmoituksessa tulisi vastaisuudessa näkyä maksajan nimi. Valtion tai kunnan määräysvallassa oleva julkinen yhteisö ei saisi tukea puoluetta.

Päätökset eivät olleet yksimielisiä

Mietintöön jätettiin kaikkiaan seitsemän eriävää mielipidettä. Lopullisen raportin laatimiseen menee vielä muutamia viikkoja, ryhmä ilmoitti tiedotustilaisuudessa.

Keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit ovat ilmoittaneet kannattavansa kattoa myös yksittäisille lahjoituksille. Näiden puolueiden mielestä yksittäinen lahjoittaja saisi antaa puolueelle vain 15 000 euroa vuodessa.

RKP ja kokoomus sen sijaan vastustavat kampanjakattoja.

Katso Matti Maunun juttu ja oikeusministeri Tuija Braxin haastattelu

Katso Raimo Pitkäsen juttu ja Lauri Tarastin haastattelu

Katso Vesa Kallionpään raportti

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat