Mainos

Tarasti tyrmää läänipohjaiset vaalipiirit eurovaaleille

Vaalilainsäädäntöä yhtenäistävän toimikunnan puheenjohtaja hallintoneuvos Lauri Tarasti tyrmää selvästi pääministeri Paavo Lipposen taannoin esittämän ajatuksen siitä, että eurovaaleissa olisi alueellinen vaalipiirijako, joka perustuisi viiteen suurlääniin.

Tarasti perustelee kantaansa sanomalehti Ilkan tänään julkaisemassa haastattelussa sillä, että jos Suomen 16 europarlamenttipaikkaa jaettaisiin suurläänien kesken, niin vain kolmella suurimmalla puolueella olisi mahdollisuus saada ehdokkaansa läpi. SDP, keskusta ja kokoomus jakaisivat siten paikat.

Tarasti arvelee, että jos läänit olisivat vaalipiireinä, niin sekä Etelä-Suomen läänistä että Länsi-Suomen läänistä valittaisiin kuusi edustajaa. Itä-Suomesta valittaisiin kaksi sekä Oulun ja Lapin lääneistä kummastakin yksi. Hänen mielestään tämä veisi pieniltä puolueilta viimeisenkin intressin osallistua vaaleihin.

Tarasti huomauttaa haastattelussa, että kun koko maa on yhtenä vaalipiirinä, se takaa puolueiden voimasuhteiden pysymisen kohtuullisena. Hän muistuttaa, että kolmen suurimman puolueen yhteinen kannatus on 60-70 prosenttia. Jos vaalipiirejä olisi neljä tai viisi, kolmannes äänestäjistä tietäisi etukäteen, ettei heidän ehdokkaansa voi tulla valituksi.

Viime syksyn europarlamenttivaaleissa koko maa oli yhtenä vaalipiirinä. Puolueilla oli mahdollisuus valita, haluavatko ne valtakunnallisen tai vaalialueittaisen ehdokaslistan. Kaikki valitsivat valtakunnallisen listan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.