Tappavaa eheciä nyt myös Ranskassa

Ranskassa Bordeaux'n alueella kymmenen ihmistä on sairastunut ehec-tartunnan takia. Löydetty ehec-bakteerikanta on sama kuin Saksassa esiintyneessä epidemiassa, terveysviranomaiset tiedottivat tiistaina.

Saksassa tappavan epidemian alkuperäksi paljastui runsas kaksi viikkoa sitten alasaksilainen luomutila, jonka pavuniduista bakteerit levisivät ympäri Eurooppaa.

Myös Ranskassa tartunnan lähteeksi epäillään ituja, mutta Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan muitakin mahdollisia tartunnanlähteitä tutkitaan. Tuloksia odotetaan loppuviikolla.

Itujen tuotantoon ja jakeluun liittyviä mahdollisia saastumisen lähteitä tutkimaan on perustettu kansainvälinen asiantuntijaryhmä. Ryhmän on tarkoitus pohtia myös keinoja, joilla tartuntoja voitaisiin ehkäistä.

– On hyvin todennäköistä, että Ranskan ja Saksan epidemioiden takana olevat itujen siemenet ovat saastuneet samassa paikassa. Joko siellä, missä siemenet kasvatettiin tai hyvin pian sen jälkeen, brittiläisen East Anglian yliopiston professori ja kolibakteeriasiantuntija Paul Hunter kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Hollannissa ja Britanniassa terveysviranomaiset kehottavat ihmisiä välttämään kuumentamattomien itujen syömistä. Myös Eviran mukaan idut on turvallisinta kuumentaa ennen syömistä.

Epidemiaan kuollut jo lähes 50

Saksassa ehec-kuolemien määrä nousee edelleen. Viranomaiset kertoivat tiistaina, että kuolleita on jo 47. Kaikki kuolleet ovat saksalaisia, lukuun ottamatta ruotsalaisnaista, joka sairastui matkustettuaan Saksassa.

Uhrien ja sairastuneiden lukumäärän uskotaan Saksassa vielä kasvavan. Kaikkiaan epidemiaan on Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan viime kuukausina sairastunut 3800 ihmistä 16 maassa. Sairastuneista 850 on sairastanut tartunnan vakavana.

Iduista lähtöisin olevat ehec-bakteeritartunnat ovat melko yleisiä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. The Lancet -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan viimeisimmän epidemian vakavuus saattaa johtua siitä, että sen aiheuttanut bakteeri pystyy kiinnittymään suolistoseinämiin tavallista tiukemmin.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat