Tappajavirus hermostuttaa Yhdysvaltain itärannikolla

Hyttysten välityksellä leviävä vaarallinen virus, Länsi-Niilin virus, uhkaa edelleen Yhdysvaltain itärannikkoa. Viranomaiset ovat löytäneet jälleen viruksen tappaman linnun, ja viruksen pelätään leviävän yhä laajemmalle alueelle. Länsi-Niilin virus aiheuttaa aivotulehdusta, joka saattaa johtaa vakaviin hermovaurioihin ja pahimmillaan kuolemaan.

Länsi-Niilin virus pelottaa USA:ssa

Lähinnä New Yorkin alueella havaittu virus tappoi viime kesänä seitsemän ihmistä ja sairastuneita oli yli 60. Lisäksi lukuisia hevosia menehtyi, ja viruksen tappamia lintuja löytyi New Yorkin eteläpuoleltakin. Viruksen saastuttamien muuttolintujen pelätään levittävän vaarallista tautia yhä laajemmalle alueelle. Terveysviranomaiset ovat jo ryhtyneet myrkyttämään New Yorkissa hyttysten esiintymispaikkoja. Kaikki alueet, joissa on seisovaa vettä ja siis myös hyttysten toukkia, yritetään myrkyttää ennen piakkoin alkavaa hyttyssesonkia.

-Yritämme valistaa yleisöä hyttysten munintapaikoista ja siitä, kuinka hyttysiltä voi suojautua, sanoo New Yorkin terveysviraston edustaja Sandra Mullen.

Ruiskutuksista kiistellään

Myös ilmaruiskutuksia on suunnitteilla huolimatta laajasta vastustuksesta. New Yorkin alueella viime kesänä helikoptereista tehdyt ilmaruiskutukset herättivät vastalauseita ja kysymyksiä hyönteismyrkkyjen terveyshaitoista. Ruiskutuksiin käytettävän aineen sanotaan olevan ihmisille vaaratonta, mutta joidenkin selvitysten mukaan se saattaa muuttua ihmiskehossa hermomyrkkyjä muistuttaviksi aineiksi.

-Se on pelottavaa, sanoo New Yorkin Vihreän puolueen edustaja Craig Seedman.
-Hyönteismyrkyt on tarkoitettu käytettäväksi erittäin valvotuissa olosuhteissa. Niiden levittäminen autoista ja helikoptereista yltympäriinsä ei voi olla hyväksi, pelkää Seedman.

Länsi-Niilin-viruksen ilmestyminen viime vuonna Yhdysvaltoihin oli täysi yllätys, sillä sitä ei ole koskaan aiemmin havaittu läntisellä pallonpuoliskolla. Virus eristettiin ensi kerran Ugandassa vuonna 1937, ja se on yleinen Afrikassa. Sitä on havaittu myös Aasiassa ja Lähi-Idässä sekä Itä-Euroopan maissa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat