Tappajarobottien kehittäminen huolestuttaa jo korkealla tasolla

Niin sanottujen tappajarobottien kehittäminen on noussut esille YK:ssa.

YK:n asiantuntija on esittänyt lykkäystä kohteita itsenäisesti valitsevien, aseistettujen robottien testaamiselle ja tuotannolle.

- Sotiminen ilman ajattelukykyä on mekaanista teurastusta, totesi YK:n asiantuntija Christof Heyns ihmisoikeusneuvostolle Genevessä.

Asiasta kertoo mm The New York Times.

Mikään maa ei vielä käytä kyseisiä aseita. Heynsin mukaan tähän tarvittava teknologia on kuitenkin jo nyt tai aivan lähiaikoina olemassa.

Yhdysvallat, Britannia, Israel ja Etelä-Korea ovat jo kehittämässä teknologiaa, jota pidetään autonomisten järjestelmien esiasteena. Venäjän tai Kiinan vastaavista projekteista ei ole juurikaan tietoa.

- Minua huolestuttaa se, että ajaudumme rajan toiselle puolelle ja sitten on vaikeata palata enää takaisin. Jos joskus aiotaan rajoittaa näitä aseita, niin se aika on nyt, kiteyttää Heyns haastattelussa.

Heynsin mukaan on myös syytä pohtia, madaltavatko taistelurobotit valtioiden kynnystä ryhtyä sotimaan.

Kriitikoiden mukaan on myös ongelmallista, jos robotti rikkoo kansainvälisiä lakeja ja aiheuttaa siviilien kuolemia. Tällöin on vaikea määritellä kuka on vastuussa.

Robottien kannattajien mukaan roboteista on kuitenkin huomattavia hyötyjä: Ne käsittelevät tietoja ihmisiä nopeammin eivätkä ne pelkää, panikoidu tai janoa kostoa. Kannattajien mukaan näin saatetaan pelastaa henkiä.

Lue myös:

    Uusimmat