Mainos

Tappajalevää Ruotsin länsirannikolla?

Samantyyppinen levä, joka on tappanut satoja tonneja lohta Norjan eteläisessä kärjessä on nyt levinnyt Göteborgin alueelle Ruotsin länsirannikolle, Göteborg Post -lehti kertoo. Tutkijoiden mukaan alustavat tutkimukset eivät kuitenkaan viittaa siihen, että Ruotsissa havaittu levä olisi myrkyllistä. Levistä etsitään myrkkyjä vielä ensi viikolla.

Jos levä osoittautuisikin myrkylliseksi, ei se aiheuttaisi suurta katastrofia. Länsirannikon leväalueella on vain kolme kalankasvattamoa, joista yksi joutui hiljattain hävittämään kaikki kalat virustaudin takia.
-Ja vapaana elävät kalat kyllä pakenevat, jos ne aistivat myrkyllisen levän, sanoo meribiologi Karin Petterson Länsi-Götanmaan lääninhallituksesta uutistoimisto TT:lle.

Meribiologi Odd Lindahlin mukaan levä on harvinaista ja samantyyppistä kuin Norjan rannikolla havaittu myrkyllinen levä. Siitä on otettu näytteitä, joita analysoidaan parhaillaan Kristinebergin meribiologisella asemalla. Ruotsin vesistöjen kalastajat eivät ole toistaiseksi raportoineet kalakuolemista.
-Hermostun todella paljon, jos kuulen, että länsirannikolla on kuolleita kaloja, Lindahl sanoo.

Norjalaiset lohenkasvattajat seurasivat eilen, kuinka myrkyllinen levä tappoi tuhansia lohia maan eteläisessä kärjessä. Norja on maailman suurin lohentuottaja. Keltaruskeaa levää ei ole aiemmin havaittu Pohjois-Euroopan vesissä, vain Japanissa. Levä on toistaiseksi tappanut 350 tonnia viljeltyä norjalaista lohta. Levä tarttuu kalojen kiduksiin ja tukehduttaa ne. Levä alkoi lisääntyä voimakkaasti maanantaina Flekkavuonossa Norjan eteläisimmässä kärjessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.