Mainos

Tapiolan Järvinen: Hinnat uhkaavat laskea

Tapiola-ryhmän pääekonomisti Jari Järvinen varoittaa, että Kreikan, Portugalin ja Espanjan raju matokuuri voi painaa hinnat laskuun koko euroalueella.

- On hyvin todennäköistä, että nämä ongelmamaat ajautuvat taantumaan ja se hidastaa kasvua koko euroalueella. Deflaatioriski eli yleinen hintojen laskun riski on kasvanut huomattavasti euroalueella, sanoo Järvinen.

Espanja ja Portugali ovat julkistaneet omat säästöohjelmansa. Säästökuurit nipistävät julkisen sektorin palkkoja, jäädyttävät eläkkeitä ja leikkaavat sosiaalietuuksia.

- Ongelmamaiden työttömyys todennäköisesti kasvaa seuraavien vuosien aikana. Valtion verotulot putoavat alkuvaiheessa, vaikka veroja ehkä nostetaankin. Kokonaisuudessaan kasvunäkymä heikkenee kunnes se sitten paranee vähän pidemmällä aikavälillä.

Eurolla varaa heikentyä jopa 20 prosenttia

Euro vajosi jälleen tänään dollaria vastaan. Euro maksaa nyt alle 1,25 dollaria eli vähemmän kuin puoleentoista vuoteen. Euron nopea heikkeneminen ei huolestuta Järvistä, päinvastoin.

- Pidän sitä erittäin tervetulleena uutisena. Kannattaa muistaa, että euro on edelleen varsin yliarvostettu kaikkia päävaluuttoja vastaan. Kymmenen tai 20 prosentin heikkeneminen nykytasolta ei ole mitenkään dramaattista, vaan pikemminkin toivottavaa.

Käytännössä euron voimakas heikkeneminen tukisi Suomen vientiteollisuutta, mutta dollarihintaiset tuontitavarat maksaisivat nykyistä enemmän.

- Se on tulonsiirto kotimarkkinasektorilta vientiyhtiöille eli kilpailukyky paranee. Mutta jos haluaa ostaa vaikka aasialaista viihde-elektroniikkaa tai USA:sta jotain, niin ne ovat sitten kalliimpia tästä eteenpäin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.