Mainos

Tapiola: Työttömyys käy jopa 14 prosentissa

Suomen työttömyysaste käy pahimmillaan 13-14 prosentissa, ennustaa Tapiola Pankki.

Työttömien määrä voi vuoden päästä talvella ylittää 400 000 henkeä, sanoi pääekonomisti Jari Järvinen tänään Helsingissä.

Suomesta häviää ennusteen mukaan vuoden 2011 loppuun mennessä pysyvästi jopa 150 000 työpaikkaa. Työttömyysaste nousee koko ensi vuonna hieman yli 11 prosenttiin ja kääntyy sen jälkeen hitaaseen laskuun.

- Selkeä elpyminen alkaa vasta 2011. Millä aikataululla se tapahtuu ja kuinka paljon, se on hyvin suuri kysymysmerkki tällä hetkellä. Synkimmät hetket nähtäneen noin vuoden päästä, Järvinen arvioi MTV:n uutisille.

Tapiola nosti ennustetta ensi vuoden talouskasvusta. Kokonaistuotanto kasvaa uuden ennusteen mukaan ensi vuonna 1,0 prosenttia, kun pankki syyskuussa ennusti 0,3 prosentin laskua. Elpyminen on hidasta, ja vuonna 2011 bruttokansantuote kasvaa vain hieman nopeammin, 1,5 prosenttia.

Järvisen mukaan talouden elpymistä auttaa viennin kasvu.

- Suhdannekäänne ajoittui touko-kesäkuulle. Tässä on taustalla kansainvälisen talouden piristyminen, joka siirtyy meille asteittain viennin kautta sekä kuluttajien vahvistuneet tunnelmat, jotka pitävät huolen siitä, että kulutus pyörii, Järvinen selittää.

Järvinen uskoo korkotason pysyvän alhaisena pitkään. Asuntolaina-asiakkaan näkökulmasta korot pysyvät matalina vielä 3-5 vuotta, eikä merkittävää nousua ole odotettavissa.

Katso Tapiola-pankin pääekonomisti Jari Järvisen haastattelu

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.