Mainos

Tapiola: Suomen näkymät parantuneet

Tapiola Pankin suhdannekatsauksen mukaan euroalueen näkymät ovat kohtalaiset, vaikka maailmantalouden kasvu jatkaa hidastumista.

Tapiola Pankin suhdannekatsauksen mukaan Suomen talouden näkymät ovat hieman parantuneet.

- Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,1 ja ensi vuonna 3,4 prosenttia, inflaatio säilyy hitaana ja työttömyysaste painuu alle 8 prosentin, arvioi Tapiola-ryhmän pääekonomisti Jari Järvinen.

Suomen ensi vuoden kasvuluvuissa piilee Järvisen mukaan myös riski.

- Hyvät kasvuluvut saattavat antaa poliitikoille vääränlaisen hyvänolon tunteen, jonka seurauksena välttämättömien rakenteellisten uudistusten valmistelua lykätään yli seuraavien eduskuntavaalien. Tämä olisi virhe, hän varoittaa.

Järvinen ei odota korkotason muuttuvan lähiaikoina.

Maailmantalouden kasvu on Tapiolan katsauksen mukaan edelleen hidastumassa ja sen myötä maailmantalous on siirtymässä korkeasuhdanteesta matalasuhdanteeseen. Kasvu on myös tasoittumassa eri maanosien kesken: Yhdysvalloissa ja Kiinassa kasvu on hidastumassa, kun taas euroalueella ja Japanissa kasvu on kiihtymässä.

- Näkymiä ovat heikentäneet yhä korkealla pysyttelevä öljyn hinta ja rahapolitiikan kiristyminen Yhdysvalloissa. Öljytynnyrin reaalihinta on jo ylittänyt ensimmäisen öljykriisin tason, kertoo Järvinen.

Velalliselle ja säästäjälle kasvun hidastuminen merkitsee alhaisten korkojen jatkumista. Järvisen mukaan velallisen on kuitenkin syytä varautua nykyistä aika-ajoin hieman korkeampiin korkoihin.

- Asuntovelallisen näkökulmasta suurin riski ei ole tällä hetkellä korkojen nousu, vaan suhdanteiden odotettua voimakkaampi heikkeneminen, Järvinen toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.