Tapaus Talvivaara: Kalkitseminen kummastuttaa

Talvivaaran kaivosalueella sijaitseviin virtaaviin vesistöihin on levitetty poltettua kalkkia helikopterein ja metsätraktorein.

Kainuun ely-keskuksen mukaan kipsisakka-altaasta vuotaneisiin varoaltaisiin ja lähimpiin lampivesistöihin on levitetty kalkkia, jotta se neutraloisi sakka-altaan vuotoja. Ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Unto Ritvanen ei osaa sanoa, kuinka paljon vesistöjen kalkituksia on tehty ja kauanko kaivosyhtiö niitä tekee. Kaivosyhtiö on kuitenkin saanut luvan kalkin levittämiseen muun muassa ely-keskukselta sekä pelastuslaitokselta.

– On vain kehotettu mahdollisimman tehokkaasti levittämään kalkkia avovesipaikkoihin kaivosalueen alapuolella virtaavan vesistön suunnassa. Tarkoituksena on, että neutralointi olisi mahdollisimman tehokasta, kertoo Ritvanen.

Suomen Luonto -lehden blogissa kerrottiin aamulla, että syövyttävää kalkkia on levitetty ainakin Lumijokeen ja Ylä-Lumijärven jäälle sekä metsäalueille. Alueelle on ripustettu kylttejä, joissa varoitetaan syövyttävästä aineesta. Ritvanen ei tiedä, onko maa-alueille levitetty kalkkia, mutta hänen mukaansa se on mahdollista silloin, kun ainetta pudotetaan helikopterista.

- Sitä voi pikkuisen mennä vesistöalueen ulkopuolellekin, mutta en näe sitä suurena ongelmana. Pääasia, että sitä on ollut mahdollisimman paljon virtaavassa vedessä.

Asukkaat pelkäävät patojen murtumista

Suomen Luonto -lehden blogi kertoo, että paikalliset asukkaat pelkäävät Talvivaaran kaivoksen varautuvan metsiin levitetyillä kalkituksilla patojen murtumiseen ja raskasmetallipitoisen jäteveden tulvaan. Kainuun ely-keskus ei ota suoraan kantaa patojen murtumisen uhkaan.

– Toivottavasti se ei ole mahdollista. Tässä on ongelmia jo riittämiin. Olemme pyrkineet varmentamaan sen patorakennelmien riittävyyden. Padot on rakennettu niin hyvin kuin näissä olosuhteissa voidaan rakentaa, ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Ritvanen sanoo.

Poltettu kalkki eli kalsiumoksidi on syövyttävä aine, joka ärsyttää hengitysteitä, ihoa ja limakalvoja.

Maahan joutunut kalsiumoksidi imee ilmasta ja maaperästä kosteutta. Reaktiossa muodostuu kalsiumhydroksidia. Kalsiumhydroksidiliuoksen emäksisyyden vuoksi voi maaperästä liueta erilaisia haitta-aineita pohjaveteen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat