Mainos

Tapaaminen Putinin kanssa päätti Bushin Euroopan-vierailun

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sanoi olevansa huolissaan Venäjän demokratian tilasta.

Iranin ja Pohjois-Korean väitetyt ydinaseet ja Venäjän demokratian tila nousivat keskeiseen osaan Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huippukokouksessa Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa. Lyhyt tapaaminen päätti Bushin Euroopan kiertueen.

Vaikka Bush vakuutteli, että Yhdysvalloilla ja Venäjällä on enemmän yhteisiä kuin erottavia tekijöitä, äänenpainot kiristyvät, kun puhe kääntyy demokratian tilaan Venäjällä.

Putin: "Demokratia ei ole anarkiaa"

Bush ilmaisi huolensa demokratian tilasta Venäjällä. Hän sanoi ymmärtävänsä, että demokratian tulee heijastaa eri maiden kulttuuria ja tapoja, mutta siihen kuuluu aina yhteisiä piirteitä kuten oikeusvaltioperiaate, vähemmistöjen suoja, lehdistön vapaus ja elinvoimainen poliittinen oppositio.

"Ilmaisin huolestumiseni Venäjän sitoutumisesta näihin yleismaailmallisiin periaatteisiin", Bush totesi tiedotustilaisuudessa tapaamisen jälkeen.

Putin totesi tiukahkossa vastauksessaan, ettei demokratia voi tarkoittaa anarkiaa. Hän vakuutti, ettei Venäjä enää voi muuttua totalitaristiseksi. "Olen varma, ettei demokratia ole anarkiaa ja puuttumattomuuden politiikkaa sekä sitä, että annetaan joidenkin ryöstää kansalaisia", sanaili Putin tiedotustilaisuudessa.

Viime aikoina ihmisoikeusjärjestöt Venäjällä ja lännessä ovat arvostelleet Putinin toimia kovin sanoin. Bushilta ei saatu selvää vastausta siihen, mitä Putin vastasi hänen esittämiinsä huolenaiheisiin. "Kaikki, mitä voin sanoa on, että hän sanoi, että 'kyllä tarkoittaa kyllä'", kertoi Bush.

Kahdenvälisiä suhteita on hiertänyt myös Venäjän suunnitelma toimittaa olalta laukaistavia ilmatorjuntaohjuksia Syyriaan. Yhdysvallat on pelännyt asekauppojen muuttavan alueen voimatasapainoa. Bratislavassa Yhdysvallat ja Venäjä allekirjoittivat sopimuksen ohjusten myynnin sääntelystä, kertoivat venäläislähteet. Se ei estä kauppaa, mutta sen mukaan kaupasta pitää ilmoittaa Yhdysvalloille.

USA pyrkii nopeuttamaan Venäjän WTO-jäsenyyttä

Yhdysvallat toisti pyrkivänsä helpottamaan Venäjän pääsyä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi jo tänä vuonna. Yhdysvallat esitti tukensa Bushin ja Putinin yhteisessä tiedonannossa, joka julkistettiin maiden johtajien tapaamisen yhteydessä.

Yhdysvallat väläytti Venäjän WTO-jäsenyyttä tänä vuonna jo tammikuun lopussa. Tuolloin Yhdysvaltain kauppaneuvottelija Robert Zoellick sanoi maiden edenneen hyvin kahdenvälisissä neuvotteluissaan.

Venäjä on käynyt kahdenvälisiä neuvotteluja myös muiden tahojen kanssa. EU ja Kiina ovat jo tehneet WTO-sopimukset Venäjän kanssa. WTO:n ministerikokous pidetään vuoden lopulla Hongkongissa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.