Mainos

Tanssivat eläkeläiset tappouhkausten kohteena Kiinassa

Julkisilla paikoilla tanssiminen herättää kiivasta keskustelua Kiinassa.  Puistoissa tanssiminen on suosittu harrastus Kiinassa varsinkin eläkeläisten keskuudessa. Kaikki eivät tansseista kuitenkaan innostu, ja tanssivat eläkeläiset ovat joutuneet jopa tappouhkausten kohteiksi.

1980-luvulta lähtien järjestetyt tanssit julkisilla paikoilla ovat valtavan suosittuja. Jopa sata miljoonaa kiinalaista osallistuu tansseihin päivittäin.

Lähinnä eläkeläisistä koostuvia tanssiryhmiä näkee iltaisin ja aamuisin puistikoissa, leveillä jalkakäytävillä sekä isompien taloyhtiöiden pihoilla.

Kuka tahansa voi osallistua tansseihin joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. Tanssityyli vaihtelee perinteisestä kiinalaisesta tanssista pari- ja disco-tansseihin.  Osallistujat ovat keski-ikäisiä tai vanhuksia, pääosin eläkeläisiä.

Ajoittain tanssijat pääsevät nauttimaan live-musiikista, mutta yleensä musiikki tulee paikalle tuoduista stereoista.

Kovalla soitettava musiikki kuitenkin häiritsee osaa kiinalaisista, jotka asuvat tanssipaikkojen lähettyvillä. 

Myös tanssimisen ajankohta ärsyttää: nuoremmat ihmiset eivät aina kovin arvosta sitä, kun perinteinen kiinalainen musiikki kajahtaa soimaan heidän ikkunansa alla kuudelta sunnuntaiaamuna.

Erityisesti kesällä Kiinassa on kuitenkin tukalan kuuma lähes kaikkialla, joten tanssit on pakko tanssia aikaisin aamulla.

Monet vanhukset myös ovat sitä mieltä, että varhain aamulla liikkuminen on kaikkein terveellisintä. 

Koiria usutettu kimppuun, ulostetta kaadettu päälle

Jotkut naapurit ovat raivostuneet metakasta siinä määrin, että tanssijoille on tullut peräti tappouhkauksia.

Netissä on myös levinnyt video miehestä, joka ampui laukauksen ilmaan protestina julkista tanssimista vastaan, ja sitten usutti kolme koiraansa tanssijoiden kimppuun Pekingissä.

Wuhanissa taas naapurit kaatoivat ämpärillisen ulostetta tanssijoiden päälle.

Keskustelu tanssimetakasta on kiihtynyt viime aikoina ja esimerkiksi Guangzhoun kaupunki harkitsee nyt tapahtumien kieltämistä.

Peräti 70 prosenttia asukkaista on kiellon kannalla. Muualla maassa kiellosta ei ole vakavasti keskusteltu.

Kieltoa vastustavat muistuttavat julkisten paikkojen tanssien kuuluvan olennaisesti kiinalaiseen kaupunkikulttuuriin. Kiinalaisvanhuksille tanssit ovat todella tärkeä harrastus - maassa ei juurikaan ole harrastuspaikkoja tai keskuksia eläkeläisille.

Tanssipaikoille mennään tapaamaan tuttavia, tutustumaan uusiin ihmisiin ja kuulemaan uutisia ja juoruja. Tansseissa syntyy tärkeitä ystävyyssuhteita ja joskus romanssejakin. Ja mikä tärkeintä - tansseissa vanhukset saavat liikuntaa ja ulkoilua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.