Tanskassa pelätään uutta kulttuuritörmäystä

Tanskalaiset pelkäävät uutta yhteenottoa islamilaisen maailman kanssa. Tällä kertaa kohua on noussut EU-parlamentaarikon rasistisista huomautuksista.

Tanskalaiset pelkäävät uutta yhteenottoa islamilaisen maailman kanssa sen jälkeen kun tanskalaisen EU-parlamentaarikon loukkaavia huomautuksia on määrä käsitellä EU:n parlamentissa.

Maahanmuuttajiin karsaasti suhtautuvaa Tanskan kansanpuoluetta edustava Mogens Camre haukkui perjantaina palestiinalaistaustaista kansankäräjäehdokasta Asmaa Abdol-Hamidia "aivopestyksi pikku raukaksi, joka käyttää huivia".

-On täysin luonnotonta, että huiviin pukeutunut fundamentalisti olisi meidän demokraattisen parlamenttimme jäsen, Camre sanoi Nyhedsavisen-lehdelle perjantaina. Hänen mielestään Abdol-Hamid tarvitsisi psykiatrista hoitoa.

Camre pahoitteli myöhemmin sanojaan.

Viisi sosiaalidemokraattista EU-parlamentaarikkoa aikoo ottaa Camren puheet esille EU:n parlamentissa jo ensi viikolla. Tanskalaispoliitikot arvelevat, että Camren lausunnot shokeeraavat europarlamentaarikkoja.

Camren ja kahden muun Tanskan kansapuolueen edustajien sanomisista on tehty poliisi-ilmoitus. Morten Messerschmidt on nimittänyt islamilaisia yhteiskuntia "häviäjäyhteiskunniksi", kun taas Sören Krarup on katsonut, että musliminaisten huivia voi verrata hakaristiin.

Tanskalainen oikeustieteen professori Vagn Greve Kööpenhaminan yliopistosta arvioi, että Messerschmidtin ja Krarupin lausuntoja voidaan pitää rangaistavina rasistisen sisältönsä vuoksi. Camren puheet taas täyttävät kriteerit kunnianloukkauksesta.

(MTV3-STT-Ritzau)

Lue myös:

    Uusimmat