Mainos

Tanskassa parlamenttivaalit marraskuussa

Tanskassa järjestetään parlamenttivaalit 20. marraskuuta, ilmoitti pääministeri Poul Nyrup Rasmussen tänään. Samana päivänä Tanskassa pidetään myös kunnallisvaalit.

Parlamenttivaalit oli määrä järjestää viimeistään ensi maaliskuussa. Pääministeri totesi kuitenkin tänään, että hän halusi antaa uudelle hallitukselle tarpeeksi aikaa valmistautua EU-puheenjohtajuuteen.

Tanska on EU:n puheenjohtaja ensi vuoden jälkipuoliskolla. Nyrup Rasmussen mainitsi yhtenä syynä myös Yhdysvaltain terrorihyökkäysten jälkeisen epävarmuuden. Hänen mukaansa Tanskalla on oltava vahva hallitus, joka kykenee selviämään uuden kansainvälisen kriisin mukanaan tuomista taloudellisista ja turvallisuuteen liittyvistä ongelmista. Pääministeri painotti, että nimenomaan hänen hallituksensa, ei porvarillinen vaihtoehto, kykenee takaamaan vakauden ja turvallisuuden epävarmoina aikoina.

Pääministerin suosio on kasvanut syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Useat poliittiset tarkkailijat olivat ennustaneet, että Nyrup Rasmussen pyrkii hyödyntämään nykyistä suosiotaan julistamalla maahan pikaiset vaalit.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Tanskassa järjestetään kunnallis - ja parlamenttivaalit samana päivänä.

Suosiolliset mielipidemittaukset


Nyrup Rasmussenin sosiaalidemokraattinen puolue on menestynyt hyvin tuoreimmissa mielipidemittauksissa. Viime viikonlopun kaksi mielipidekyselyä antoivat puolueelle korkeimmat kannatusluvut yli vuoteen.

Toinen kysely lupasi puolueelle 31,9 prosenttia äänistä eli 57 paikkaa 179-paikkaisille kansankäräjille. Myös toisessa kannatus nousi yli 30 prosentin. Luvut ovat edelleen matalammat kuin viime vaalien aikaan, jolloin sosiaalidemokraatit saivat 63 paikkaa parlamenttiin.

Rasmussen on johtanut Tanskaa pääministerinä tammikuusta 1993. Tänä aikana hän on ehtinyt toimia neljän eri vähemmistöhallituksen johdossa. Sosiaalidemokraattien nykyinen hallituskumppani on pieni liberaalipuolue (Radikale venstre).

Rasmussen vastaan Rasmussen

Seuraavista kolmesta viikosta on tulossa taistelu kahden Rasmussen-nimisen puoluejohtajan välillä. Pääministeri Poul Nyrup Rasmussenin pahin kilpakumppani on Anders Fogh Rasmussen, porvarillisen liberaalipuolue Venstren puheenjohtaja.

Fogh Rasmussen nousi puolueen johtoon vuonna 1998 sen jälkeen Uffe Elleman-Jensen oli hävinnyt vaalit Nyrup Rasmussenille pienellä erolla.

Sosiaalidemokraattien kannatuksen noususta huolimatta tilanne ei ole kuitenkaan vielä millään lailla selvä, ainakaan pääministerin hyväksi. Professori Sören Risjberg laski uutistoimisto RB:lle vaaliennusteen, joka perustui lokakuun mielipidemittausten keskiarvoon. Tämän ennusteen mukaan Nyrup Rasmussenia tukevat puolueet saisivat 78 paikkaa ja porvarilliset puolueet 97 paikkaa tuleville kansankäräjille.

(MTV3-STT-RB-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.