Tanskan "gettoalueilla" yksivuotiaat pakotetaan päiväkotiin – maahanmuuttajalapset halutaan pois rinnakkaistodellisuudesta

1:44

Tanskassa ongelmallisilla maahanmuuttoalueilla eli niin sanotuilla getto-alueilla asuvat 1-vuotiaat lapset pakotetaan päiväkotiin.

Hallituksen tämänpäiväisen ilmoituksen mukaan tarkoitus on opettaa maahanmuuttajataustaisille lapsille päiväkodeissa demokratiaa, tasa-arvoa ja muun muassa tanskalaisille tärkeitä juhlapäiviä.

Tanskassa hallitus pääsi asiasta yhteisymmärrykseen oppositiopuolueiden kanssa. Mukana päätöstä tekemässä oli myös sosiaalidemokraattinen puolue, joka on viime vuosina koventanut linjaansa maahanmuuttokysymyksissä.

Päätöksen mukaisesti niin sanotuilla gettoalueilla asuvat lapset joutuvat yksivuotiaasta lähtien päiväkotiin, jossa täytyy olla vähintään 25 tuntia viikossa. Tanskassa käytetään getto-sanaa ongelmallisista maahanmuuttaja-alueista.

Lapsille halutaan samat mahdollisuudet tanskalaisten kanssa

– Jos joutuu varttumaan rinnakkaistodellisuudessa getossa, lapsella ei ole samoja mahdollisuuksia kuin muilla, Tanskan lapsi- ja sosiaaliministeri Mai Mercado kertoi Tanskan TV2:lle.

– Tämä tarkoittaa, että lapsi jää jälkeen koulussa. Olemme tähänkin saakka voineet velvoittaa lapset päiväkotiin kolmevuotiaana mutta tämä on liian myöhään. Haluamme heidät päiväkotiin jo aiemmin ja siksi me velvoitamme nyt lapset päiväkotiin yksivuotiaasta lähtien, jos he asuvat gettoalueilla.

Perusajatus on opettaa lapsille tanskan kieltä mutta myös paikallisia tapoja. Niinpä gettoalueiden pääasiassa Lähi-idästä tuleville muslimilapsille opetetaan tanskalaisia perinteitä ja kerrotaan, mitä perinteiset juhlapäivät, kuten joulu ja pääsiäinen tarkoittavat.

Rangaistuksena lapsilisät pois

Jos ongelma-alueilla olevat vanhemmat eivät lähetä lapsiaan pakolliseen päiväkotiopetukseen, vanhemmat menettävät lapsilisät. Vanhemmat voivat myös muuttaa pois gettoalueilta, jolloin määräys ei koske heitä.

– Päämäärämme on, että Tanskassa ei olisi gettoja. Ja jos ihmiset muuttavat getoista pois sen takia, että eivät halua yksivuotiaita lapsiaan päiväkotiin, niin tällöin ihmiset samankaltaistuvat muiden kanssa ja tilanne on hyvä, Mercado sanoi.

Viime vuonna niin sanotuilla gettoalueilla kaksi kolmasosaa asukkaista oli ei-länsimaalaisia maahanmuuttajia tai heidän jälkeläisiään. Tällaisia ihmisiä on Tanskan 5,7 miljoonan asukkaan kansasta vajaat yhdeksän prosenttia.

Tanska on ainoa valtio maailmassa, joka virallisesti kuvailee tiettyjä asuinalueita ja lähiöitä getoiksi. Alun perin sanalla on tarkoitettu rajattuja alueita, joissa juutalaisten piti rangaistuksen uhalla asua.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja