Mainos

Tanskassa äänestetään Amsterdamin sopimuksesta toukokuussa

Tanskan kansanäänestys EU:n Amsterdamin sopimuksesta pidetään suunnitelmien mukaisesti 28. toukokuuta ensi vuonna huolimatta korkeimman oikeuden eilisestä päätöksestä, ilmoitti pääministeri Poul Nyrup Rasmussen tänään.

Tanskan korkein oikeus päätti eilen, että Tanskan EU-jäsenyyden kyseenalaistanut kansalaisryhmä pääsee käsiksi luottamuksellisiin hallituksen asiakirjoihin voidakseen perustella kantaansa. Päätöstä oli pidetty mahdollisesti vakavana iskuna hallitukselle ja sen kansanäänestysaikeille.

-Korkein oikeus ei itse usko, että kansanäänestys viivästyy vain sen vuoksi, että vastustajat pääsevät käsiksi asiakirjoihin. Minulla ei ole suunnitelmia muuttaa kansanäänestyksen ajankohtaa enkä näe sille perustetta oikeuden päätöksessä, Nyrup Rasmussen sanoi viikottaisessa lehdistötilaisuudessaan. Hän lupasi luovuttaa ryhmälle suuren joukon asiakirjoja.

Uusi kannanotto keväällä

Tanskan korkeimman oikeuden on maaliskuussa tai huhtikuussa määrä ottaa kantaa kymmenen kansalaisen ryhmän nostamaan kanteeseen, jonka mukaan EU-jäsenyys on perustuslain vastainen. Ryhmän mukaan Tanska on EU-jäsenyytensä myötä luovuttanut kansallista itsemääräämisoikeuttaan Euroopan unionin instituutioille ja siten toiminut perustuslain vastaisesti.

Tanska voisi joutua neuvottelemaan EU-sopimuksensa uudelleen ja laatimaan uuden perustuslain, jos EU-jäsenyys todetaan perustuslain vastaiseksi. Useimmat asiantuntijat uskovat kuitenkin, että kanne kumotaan.

Amsterdamin huippukokous hyväksyi kesäkuussa EU:n uudistetun perussopimuksen, jonka edellyttämät institutionaaliset uudistukset tehdään ensi vuosituhannen alussa. Sopimus on hyväksyttävä jokaisessa jäsenmaassa.

Amsterdamissa päätettiin, että Länsi-Euroopan unioni WEU pidetään erillään EU:sta. Britannialle ja Irlannille myönnettiin lisäksi mahdollisuus jättäytyä sivuun eräistä sopimuksen kohdista, joiden mukaan unionin sisäiset rajatarkastukset poistetaan, työpaikkojen luomisesta tehdään unionin virallinen tavoite ja että yhteistyötä lisätään ulkopolitiikassa ja turvapaikka-asioissa.

Tanskalaiset hylkäsivät muiden jäsenmaiden järkytykseksi EU:n Maastrichtin sopimuksen vuoden 1992 kansanäänestyksessä. Seuraavana vuonna järjestetyssä uudessa kansanäänestyksessä tanskalaisten enemmistö antoi kuitenkin tukensa sopimukselle sen jälkeen kun Tanskan hallitus oli neuvotellut maalle joitakin erivapauksia.

Tanska sai oikeuden jättäytyä talous- ja rahaliitto Emun, yhteisen puolustuksen sekä yhteisen raja- ja turvapaikkapolitiikan ulkopuolelle.
(STT-Reuters-RB)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.