Mainos

Tanskan tuulivoimateollisuus työllistää 20 000

Tuulivoima-ala uskoo nousevansa Tanskan suurimmaksi teollisuudenalaksi seuraavan viiden vuoden aikana. Yritysten tilauskirjat ovat täynnä seuraaviksi 3-4 vuodeksi.

Tanskassa jo 20 prosenttia sähköstä tuotetaan tuulivoimalla. Päämääränä on, että vuonna 2025 jo jopa puolet sähköstä tuotettaisiin tuulella.

Kolmilapainen tuulivoimalamalli keksittiin aikoinaan Tanskassa. Maan kansallisessa tutkimuskeskuksessa Risössä uskotaan, että turbiinin malli säilyy tulevaisuudessakin tuttuna, mutta materiaalit ja koot muuttuvat.

- Meillä on jo viiden megawatin turbiineja, joiden korkeus on 130 metriä. Meille tulee joitakin prototyyppejä lähitulevaisuudessa kymmenen megawatin turbiineista, jotka ovat 150 metriä korkeita, Jørgen Lemming tuulivoimaosastolta kertoo,

Tanskassa tuulivoima-ala työllistää jo nyt 23 000, mutta luvun uskotaan nousevan tulevaisuudessa jopa 40 000:een.

Tällä hetkellä suurin ongelma on työvoimapula. Tanskassa on lähes täystyöllisyys ja alalle onkin haalittu työntekijöitä Puolasta, Saksasta ja Ruotsista.

- Kahden, kolmen vuoden aikana olemme nähneet 25 prosentin kasvun ja uskomme kasvun jatkuvan vielä seuraavien kahden, kolmen vuoden ajan, tiedottaja Rune Birk Nielsen Danish Wind Industry Associationista kertoo.

Kiinnostus tuulivoimabisnekseen kasvaa jatkuvasti.

Pitkään alaa hallinnut Tanska on saanut kilpailijoita Euroopan lisäksi Kiinasta ja Yhdysvalloista, ja tunnetut yritykset, kuten Siemens ja General Electric ovat lähteneet mukaan alalle.

Tanskassa erityisodotukset kohdistuvat vuodelle 2009, jolloin YK:n ilmastokonferenssi järjestetään Kööpenhaminassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.