Mainos

Tanskan suurlakon osapuolet eivät halua sovittelijaa

Tanskan suurlakon kiistaosapuolet torjuivat maanantaina pääministeri Poul Nyrup Rasmussenin ehdotuksen pyytää valtakunnansovittelijan apua lakon lopettamiseksi.

-Sovittelijalle ei ole mitään tarvetta, työnantajien johtaja Joern Neergard Larsen kertoi Tanskan TV2:lle maanantai-iltana. Hänen mukaansa sovun eteen olisi vaikea tehdä enempää kuin nyt on tehty. Osapuolet ovat jatkaneet neuvotteluja useita päiviä, mutta erimielisyyksiä on silti edelleen paljon. Myös Ammattiliittojen keskusjärjestön LO:n johtaja Hans Jensen uskoi, että sovittelijan väliintulo ei edistäisi ratkaisun syntymistä.

Pääministeri puuttui lakkoneuvotteluihin ensimmäistä kertaa maanantaina. Hänen mielestään osapuolten olisi kannettava vastuunsa ja saatava jo toista viikkoa jatkuva lakko päättymään. Jos sopua ei synny, työtaistelu laajenee entisestään tiistaina. Arviolta 25 000-30 000 kaupan alan työntekijää joutuu tuolloin poistumaan työpaikoiltaan työnantajapuolen julistaman työsulun vuoksi.

Työsulun ei kuitenkaan uskota sulkevan kauppoja, jotka yrittävät selvitä pinteestä järjestäytymättömien työntekijöiden avulla. Kööpenhaminan seudulla useat kaupat sulkevat kuitenkin ovensa työntekijäpulan ja ennen muuta tyhjien hyllyjen takia. Tavaratoimitukset ovat häiriintyneet kuljetusalan työntekijöiden lakon aikana. Tällä hetkellä lakossa on lähes puoli miljoonaa tanskalaista eli viidesosa koko maan työvoimasta.

Finnair lentää

Finnair lentää ainakin kaksi yhtiön neljästä päivittäisestä vuorosta Tukholman ja Kööpenhaminan välillä. Ensimmäisellä lakkoviikolla kyseiset lennot oli peruttu. Loppuviikon lentojen kohtalo selvinnee tänään illalla. Helsingistä Kööpenhaminaan Finnairin lennot sujuvat lakosta huolimatta normaalisti.

Saabin tuotanto keskeytyi

Ruotsalaisen Saab-autotehtaan moottorien tuotanto keskeytyi maanantaina Södertäljessä Tanskan lakon vuoksi. Myös autojen valmistus Saabin Trollhättanin-tehtaalla uhkasi keskeytyä maanantaipäivän kuluessa. Molemmat tehtaat ovat riippuvaisia tanskalaisen alihankkijan toimituksista, jotka ovat keskeytyneet jo toista viikkoa kestäneen lakon aikana. Saab laskee menettävänsä noin 120 miljardia kruunua päivässä tuotannon pysähtymisen takia. Jos Tanskan lakko jatkuu pitkään, Saab joutunee lomauttamaan ainakin osan työntekijöistään.

Tanskan lakot uhkaavat Saabien tekoa myös Suomessa. Uudessakaupungissa olisi moottoreita Saabeihin huomiseen asti, mutta auton tekoa vähennetään sen verran, että varastossa olevat moottorit riittävät ensi viikon alkuun. Uudessakaupungissa tehdään Saabin avomallit.
(STT-RB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.