Mainos

Tanskan sodanaikaiset orjat vaativat korvausta

Noin 100 tanskalaista vaatii natseilta korvauksia vuosina 1944-1945 tapahtuneesta orjatyövoiman käytöstä. Tanskalaisia pidettiin sodan aikana orjina saksalaisissa Hochtiefin ja Vartan tehtaissa. Tanskalaisten uhrien edustaja Klaus von Münchhausen kertoi korvausvaatimuksista eilen.

Tanskalaiset oli vangittu natsien keskitysleireille Neuengammeen ja Sachsenhauseniin. Von Münchhausen sanoi, että 80 prosenttia tanskalaisista pakotettiin työskentelemään Hochtiefin rakennusyrityksessä ja loput joutuivat töihin patterinvalmistaja Vartalle.

Hochtiefin edustaja kertoi, että yhtiö tutkii sodanaikaista menneisyyttään historioitsijan avustuksella. Hochtief ei ole vielä saanut edustajansa mukaan tanskalaisilta minkäänlaisia vaatimuksia. Myöskään Varta ei ole vielä vastaanottanut korvausvaateita. Von Münchhausen on edustanut myös 30 juutalaista työntekijää, jotka haastoivat Volkswagenin oikeuteen orjatyövoiman käyttämisestä. Volkswagen sanoi tiistaina, että se on valmis hyväksymään vastuunsa natsiaikaisesta orjatyövoimasta ja että se aikoo perustaa uhreja varten humanitäärisen apurahaston.

Vielä kesäkuussa Volkswagen torjui juutalaisten esittämän korvausvaateen ja sanoi, että uhreilla ei ole laillista oikeutta vaatia korvauksia, sillä nykyinen Volkswagen ei ole natsiaikaisen Volkswagen GmbH:n suora seuraaja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.