Mainos

Tanskan pitkäaikainen ulkoministeri eroaa

Tanskan ulkoministeri Niels Helveg Petersen ilmoitti tänään eroavansa hallituksesta. Syynä on erimielisyys maan EU-linjasta.

Tanskan lippu liehuu

Helveg Petersenin mukaan päätös erota ulkoministerin tehtävästä johtuu Tanskan neuvottelemista poikkeuksista EU:n Maastrichtin sopimukseen.
-En ole oikea henkilö huolehtimaan näistä poikkeuksista. En voi tukea niitä täysin sydämin, koska en usko niiden olevan Tanskan edun mukaisia Nizzan huippukokouksen jälkeen, hän sanoi lehdistötilaisuudessa.

Helveg Petersen ei omien sanojensa mukaan halua enää vastata Tanskan ulkopolitiikasta. Hän kertoi tehneensä päätöksen erostaan Nizzan huippukokouksen jälkeen ja kertoneensa siitä pääministeri Poul Nyrup Rasmussenille ja valtiovarainministeri Marianne Jelvedille.

Tanskalaiset torjuivat vuonna 1992 Maastrichtin sopimuksen, mutta saivat neuvoteltua itselleen poikkeukset mm. yhteiseen rahaan ja puolustuspolitiikkaan osallistumisessa. Myöhemmin poikkeuksilla täydennetty Maastrichtin sopimus hyväksyttiin Tanskassa. Helveg Petersen sanoi olleensa syvästi pettynyt, kun viime syyskuussa järjestetyssä kansanäänestyksessä tanskalaiset torjuivat jälleen liittymisen EU:n yhteiseen rahaan euroon.
-Harkitsin vakavasti eroamista syyskuun kansanäänestyksen jälkeen, mutta pidin parempana jatkaa Tanskan valmistautumista Nizzan kokoukseen, Helveg Petersen sanoi. Hän tähdensi olevansa tyytyväinen Nizzan tuloksiin.

Helveg Petersen, 61, ehti toimia ulkoministerinä kahdeksan vuotta. Tanskan uutistoimiston RB:n mukaan Helveg Petersen jatkaa hallituksessa vielä vuodenvaihteen jälkeen ja eroaa vasta sitten, kun Nyrup Rasmussen uudistaa hallitustaan.

Petersenin seuraaja nimitettäneen samaan aikaan kuin uusi puolustusministerikin. Viran nykyinen haltija Hans Häkkerup valittiin joulukuun alussa YK:n hallintojohtajaksi Kosovoon, missä virassa hän aloittaa tammikuussa.
(STT-RB-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.