Tanskan pääministeri hylkää ajatuksen EU-kansanäänestyksestä

Tanskan pääministeri Poul Nyrup Rasmussen ei aio järjestää kansanäänestystä maan EU-jäsenyydestä, vaikka tanskalaiset hylkäisivät niin sanotun Amsterdamin sopimuksen toukokuun 28. päivän äänestyksessä. Pääministeri esitti näkemyksiään tänään tanskalaisessa Politiken-päivälehdessä.

Lehden mukaan Nyrup Rasmussen ei myöskään aio erota, vaikka enemmistö tanskalaisista äänestäisi Amsterdamin sopimusta vastaan. Tanskan keskusta-vasemmistolainen hallitus on kampanjoinut sen puolesta, että kansalaiset äänestäisivät 'kyllä' toukokuun lopussa. Amsterdamin sopimus raivaa tietä muun muassa EU:n laajenemiselle itään sekä yhteiselle pakolaispolitiikalle. Kaikkien EU-maiden on ratifioitava sopimus, jotta se astuisi voimaan.
-En voi olla niin vastuuntunnoton, että sanoisin meidän lähtevän koko unionista, jos äänestyksessä tulee 'ei', Nyrup Rasmussen sanoi.

Pääministerin mukaan Tanska olisi pakotettu siirtymään nykyistä löyhempään yhteistyöhön EU:n kanssa, mikäli kansa sanoisi sopimukselle 'ei'. Tanskalaiset hylkäsivät Maastrichtin sopimuksen kansanäänestyksessä vuonna 1992, mutta hyväksyivät sen vuotta myöhemmin saatuaan sopimukseen joitakin erivapauksia.

Lue myös:

    Uusimmat