Mainos

Tanskan kuningatar tuntee Muumipeikon ja kohta kuusi Suomen presidenttiä

– Me tanskalaiset olemme monella tapaa onnekkaita ihmisiä. Otamme asiat rennosti, emmekä ole sataprosenttisen vakavia kaiken aikaa, sanoi Tanskan kuningatar Margareeta suomalaismedialle iltapäivällä Kööpenhaminassa.

Kuningattaren tapaaminen oli esimakua presidentti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion valtiovierailusta huhtikuun alussa. Kuningarar pohti, miksi tanskalaiset lukuisissa gallupeissa paljastuvat maapallon onnellisimmaksi kansaksi.

Hyvä suhde mediaan

Margareeta on tyytyväinen Tanskan median tapaan käsitellä kuninkaallista perhettä. Silloin tällöin julkisuudessa purnataan hovin aiheuttamista kuluista veronmaksajille, mutta yleensä kirjoittelu on myönteistä varsinkin verrattuna Ruotsiin, jossa kuningashuone on jatkuvasti median hampaissa.

– Eri maissa toimitaan eri tavalla. Olemme kaikki pohjoismaista perhettä, mutta kaikki sisarukset ovat erilaisia. Meillä on hyvä suhde Tanskan mediaan, Margareeta sanoo.

Keskusteluun puuttuu nyt myös kuningattaren puoliso, kesällä 79-vuotias entinen ranskalainen diplomaatti, prinssi Henrik.

– Syy on se, että he pitävät meistä, Henrik sanoo ja hekottaa päälle.

Sohvalla istuu aluksi myös perheen uusin tulokas, karkeakarvainen mäyräkoira, joka lähtee saman tien liikkeelle tutustumaan suomalaistoimittajiin ja -kuvaajiin.

– Sen nimi on Querida, joka on espanjaa ja tarkoittaa rakkaani, prinssi sanoo.

"Olen ylpeä sotilaistamme Afganistanissa"

Mediatapaamisessa käsitellään myös vakavia asioita. Tänään tuli tieto, että Tanska vetää taistelujoukkonsa Afganistanista etuajassa jo ensi kesänä. Paikalle jää sen jälkeen enää poliisikouluttajia, ja koko Tanskan missio päättyy vuonna 2014.

Kuningatar itsekin on vieraillut joukkojen luona vaarallisessa Helmandissa, jossa tähän mennessä peräti 37 tanskalaissotilasta on saanut surmansa.

– Tanskalaiset ovat osallistuneet vaikeaan tehtävään ja onnistuneet siinä. Voimme olla ylpeitä sekä miehistämme että naisistamme, kuningatar summaa.

Tapasi jo Paasikiven

Margareeta on Britannian kuningattaren Elisabetin jälkeen Euroopan pitkäaikaisin hallitsija, hän on ollut valtaistuimella jo 41 vuotta. Margareeta on ehtinyt tavata viisi Suomen presidenttiä - Paasikiven tosin vielä ollessaan Tanskan kruununprinsessa. Kuudes presidenttituttavuus on Sauli Niinistö.

– On hauskaa tavata heitä. Odotan vierailulta paljon, kuningatar sanoo kohteliaasti.

Kaikesta näkee että Margareeta nauttii työstään kuningattarena. Hän on valtionpäämiehen roolinsa ohella myös arvostettu kuvataiteilija ja kielenkääntäjä, eikä ole koskaan vakavissaan pohtinut, millaiseksi elämä olisi muodostunut tavallisena kulttuurityöntekijänä.

– Se olisi edellyttänyt pitkiä opintoja, enkä olisi kuitenkaan voinut olla kokopäiväinen taiteilija. Työni kuningattarena on jännittävä, vaihteleva ja paljon rikkaampi kuin jos olisin elänyt "tavallisen" elämän, kuningatar sanoo.

Muumipeikkoa lapsille

Margareeta pahoitteli, että ei ole julkisten tehtäviensä takia ehtinyt viettää riittävästi aikaa kahdeksan lastenlapsensa kanssa.

– Sen sijaan luin aikanaan molemmille pojillemme Muumipeikkokirjoja. Ne olivat todella kiehtovia. Sekä tarinat että piirrokset olivat ihania. Tove Jansson oli erittäin lahjakas, kuningatar sanoi.

Nyt keskusteluun puuttui myös prinssi Henrik.

– Yritän olla lastenlasten kanssa mahdollisimman paljon. Se on minusta hauskaa.

Henrik on aika ajoin ollut turhautunut rooliinsa maan äidin aviomiehenä, mutta nyt hän laski leikkiä toimittajien edessä - välillä kuuluvasti valkoiseen nenäliinaansa niistäen kevyen kevätflunssan kourissa.

Lapsenlapsille ruuaksi aivoja

Prinssi on kulttuuriharrastustensa ohella intohimoinen kokki, joka on ehtinyt jopa kirjoittaa aiheesta useita kirjoja. Hän kertoi valmistajansa lastenlapsille ruokia, joista he eivät ensin pidä, mutta maistettuaan niitä isoisän valmistamina, mieli muuttuu.

– Paljastanko oman suosikkini? Käytän raaka-aineena aivoja, prinssi sanoo pilke silmäkulmassa.

Kuningatar keskeyttää miehensä arvellen, että lapsenlapset eivät vielä ole maistaneet prinssin valmistamia aivoja.

– Sen sijaan olet paistanut avotulella ohukaisia, Margareeta muisti.

– Mutta on tunnettu tosiasia, että kun syö toisen aivoja, järki kasvaa myös omassa päässä, Henrik vakuutti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.