Mainos

Tanskan hallitus sittenkin jatkokaudelle

Hallitupuolueiden ennustetaan kannattajineen saavan parlamenttiin tarvittavan enemmistön.

Pääministeri Anders Fogh Rasmussenin johtama keskusta-oikeistolainen hallitusrintama on säilyttämässä niukasti otteensa vallankahvasta Tanskassa.

Fogh Rasmussen on vahvistanut uutistoimisto Ritzaulle, että hänen keskusta-oikeistolainen koalitionsa jatkaa hallitusvastuussa.

Hallitusrintama näyttää saavan Tanskan parlamenttivaaleissa enemmistöasemaan tarvittavat 90 paikkaa kansankäräjien kaikkiaan 179:stä paikasta.

Parlamenttivaalien tulokset eivät kuitenkaan lupaa jatkosta helppoa, sillä hallituspuolueet Venstre ja konservatiivinen kansanpuolue näyttävät tarvitsevan jo kahden tukipuolueen apua.

Kun äänistä oli myöhäisiltaan mennessä laskettu vajaat 90 prosenttia, olivat hallituskaksikko sekä sen vanha tukija äärioikeistolainen Tanskalainen kansanpuolue saamassa 179-paikkaisille kansankäräjille yhteensä 89 edustajaa. Se jää yhden päähän enemmistöstä, joten rintama tarvinnee siis myös tuoreen tulokkaan, Uusi allianssi -puolueen, viiden edustajan apua.

Aiemmin julkaistut ovensuukyselyt ennakoivat tätä vaihtoehtoa, ja jo ennen vaaleja arvioitiin, että Uusi allianssi voisi nousta vaa'ankieleksi. Puolueen puheenjohtaja, syyrialaissyntyinen muslimi Naser Khader, lupasi vaalien alla tukensa Fogh Rasmussenille, jos hallitus vuorostaan tukee heidän vaatimuksiaan.

Uusi allianssi haluaa muun muassa parantaa siirtolaisten asemaa.

Jos Fogh Rasmussen saa sekä äärioikeistolaisen kansanpuolueen että allianssin taakseen, jatkaisi hän pääministerinä jo kolmannet vaalit voittaneena. Kaikkien ryhmien intressien yhteensovittamista ei kuitenkaan uskota erityisen helpoksi tehtäväksi.

Uutistoimisto Ritzaun mukaan äänestysvilkkaus näyttäisi nousevan korkeimmaksi 20 vuoteen eli lähelle 90 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit: Uusi allianssi ratkaisun edessä

Sosiaalidemokraattien johtamalle oppositiorintamalle povattiin yhteensä 81 paikkaa. Sosiaalidemokraattien edustaja Sven Auken sanoikin, että Uusi allianssi on nyt valinnan edessä.

- Uusi allianssi voi valita, haluavatko he Foghin vai haluavatko he viedä eteenpäin omaa politiikkaansa, muotoili Auken.

Erityisen hyvin oppositioryhmistä menestyi sosialistinen kansanpuolue, joka oli saamassa kansankäräjille 23 edustajaa eli tuplasti enemmän kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2005. Puolueen puheenjohtaja Villy Sövndal luonnehtikin saavutusta historialliseksi.

Rasmussen luotti talouteen

Fogh Rasmussen julisti kolme viikkoa sitten ennenaikaiset vaalit luottaen kyselyjen lupaamaan voittoon. Pääministeri oli voitonvarma käydessään itse äänestämässä puoliltapäivin Närumissa Kööpenhaminan lähistöllä

- Hyvin tässä käy, vakuutti hän toimittajajoukolle laitettuaan äänestyslipukkeensa uurnaan.

Fogh Rasmussen nojasi vaalityössään ennen muuta talouteen, joka on ollut hyvässä kasvussa hänen kuusivuotisen johtokautensa aikana. Sosiaalidemokraattien Helle Thorning-Schmidt taas pyrki maan ensimmäiseksi naispääministeriksi etenkin syyttämällä porvaririntamaa hyvinvointivaltion murentamisesta.

Tanskalainen erikoisuus vaalipäivässä oli se, että äänestyksen vielä ollessa käynnissä julkistettiin lukuisten ovensuukyselyjen tulokset.

Tanskan sosiaalidemokraatit myönsivät vaalitappionsa

Tanskan suurin oppositioryhmä sosiaalidemokraatit myöntää kärsineensä vaalitappion eilisissä parlamenttivaaleissa.

Puolueen puheenjohtajan Helle Thorning-Schmidtin mukaan monet ihmiset äänestivät sosiaalidemokraatteja, mutta se ei tällä kertaa riittänyt.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltayhdeksältä Suomen aikaa.

Tanskasta kansankäräjille valitaan 175 edustajaa. Lisäksi parlamenttiin valitaan kaksi edustajaa Färsaarilta ja kaksi Grönlannista.

(MTV3-STT-Ritzau-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.