Mainos

Tanskan hallitus maanittelee lakkolaisia neuvotteluihin

Tanskan pääministeri Poul Nyrup Rasmussen vetosi tänään voimakkaasti työmarkkinaosapuoliin, jotta eilen alkanut suurlakko saataisiin päätökseen uusien neuvottelujen avulla.

Samalla Nyrup Rasmussen tyrmäsi ehdottomasti vaatimuksen hallituksen puuttumisesta kiistaan. Työmarkkinaosapuolet ovat kiistan aiheuttaneet ja saavat sen myös ratkaista, pääministeri katsoi.

-En halua antaa pienintäkään mahdollisuutta siihen, että osapuolet pääsisivät vastuustaan, Nyrup Rasmussen sanoi.

Tänään näyttikin siltä, että uusia neuvotteluja oltaisiin harkitsemassa työmarkkinoiden keskusliittojen välillä. Työntekijöiden keskusliiton LO:n neuvotteluvaltuuskunta tapasi iltapäivällä ja harkitsi tapaamista työnantajaliiton DA:n neuvottelijoiden kanssa. DA ei ole kuitenkaan ollut kovin innostunut uusista tapaamisista, vaan haluaisi mieluummin Tanskan hallituksen puuttuvan maata lamauttavaan lakkotilanteeseen.

Lakkokassat täynnä

Tanskassa ei ole ollut koko maata kattavaa suurlakkoa 13 vuoteen, joten työmarkkinajärjestöjen lakkokassat riittävät pitkään, useita viikkojakin kestävään työtaisteluun. Yhteenotoilta ei täysin vältytty tänäänkään, kun lakkovahdit yrittivät estää julkisen liikenteen busseja lähtemästä liikenteeseen useilla paikkakunnilla. Poliisin puututtua asiaan tilanne kuitenkin laukesi. Osa linja-autonkuljettajista ei kuuluu lakon piiriin, joten julkinen liikenne toimii monilla paikkakunnilla. Tanskan rautatiet eivät myöskään ole lakossa, vaan junat kulkevat normaaliin tapaan.

Pahiten lakko on haitannut lentoliikennettä. Tanskan pääkentillä Kastrupissa ja Billundissa vain 10 prosenttia lennoista on voitu hoitaa. Tilauslennot on lakon aikana siirretty lähtemään Malmön Sturupin kentältä.

Vanhuksilla hankalaa

Tilanne kaupan alalla hankaloituu entisestään 5. toukokuuta, jolloin työnantajapuoli on uhannut ulottaa työmarkkinakiistan koskemaan myös 45 000 kaupan alan työntekijää. Käytännöllisesti kaikki kaupat sulkevat ovensa tuolloin.

Erityisen vaikeassa tilanteessa ovat kotona asuvat vanhukset, jotka ovat riippuvaisia ulkopuolisesta avusta kauppahankinnoissaan. Tiistaina hamstrausaalto laajentui koskemaan elintarvikkeiden ja bensiinin lisäksi myös lääkkeitä, kun ihmiset jonottivat reseptilääkkeitään apteekeissa. Apteekkien varastot hupenivat nopeasti, sillä myös lääketukkujen autonkuljettajat olivat lakon piirissä. Viimeistään keskiviikkona lääkekuljetukset kuitenkin voidaan hoitaa erillisluvalla.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.