Mainos

Tanskan hallitus lupasi panna mellakoijat kuriin

Nuorimmat levottomuuksiin osallistuneet ovat olleet vain kymmenen vuotiaita. Mellakoiden mahdollisena syynä pidetään Muhammad-pilakuvan uudelleenjulkaisua.

Autot ja roskasäiliöt roihuavat Tanskassa jo kuudetta yötä samalla kun poliisi ja hallitus lupaavat tiukkoja otteita mellakoijien panemiseksi aisoihin.

Kööpenhaminassa ja muissa tanskalaiskaupungeissa on poltettu kymmeniä autoja ja roskiksia jo lähes viikon kestäneissä mellakoissa. Myös kouluille ja muille rakennuksille on tehty ilkivaltaa.

Lisäksi nuoret ovat heitelleet kiviä poliiseja ja palomiehiä kohti. Loukkaantumisilta on vältytty, vaikka ainakin kaksi asuintaloa jouduttiin evakuoimaan tulen levittyä niihin.

Ilkivalta on saanut niin suuret mittasuhteet, että poliisi ilmoitti perustaneensa erityisen työryhmän koordinoimaan poliisin toimintaa mellakkakaupungeissa eri puolilla Tanskaa. Maan hallitus korosti, että mellakoita ei tulla hyväksymään.

Viitisenkymmentä 15-25-vuotiasta nuorta on pidätetty mellakoiden aikana. Osa nuorista on vapautettu kuulustelujen jälkeen, loppuja syytetään tuhopoltoista sekä virkavallan väkivaltaisesta vastustamisesta.

Ministeri haluaa myös vanhemmat vastuuseen

Oikeusministeri Lena Espersen peräänkuulutti vanhempien vastuuta lastensa käyttäytymisestä.

- Meidän täytyy miettiä, miten saisimme vanhemmat ottamaan vastuun siitä, että heidän lapsensa käyttäytyvät kunnolla, Espersen sanoi.

- Mellakat ovat huolestuttavia ja hälyttäviä. Demokraattisessa yhteiskunnassa on täysin kiellettyä käyttäytyä näin -- nuoret joutuvat vastaamaan teoistaan oikeuden edessä.

Tanskalaismediassa esiintyneiden tietojen mukaan osa levottomuuksiin osallistuneista olisi ollut vain kymmenvuotiaita. Poliisin mukaan ketään niin nuorta ei ole ainakaan pidätetty.

Nuoret eivät ole kertoneet selkeää syytä mellakointiin, mutta motiiveista on esitetty monensuuntaisia arveluja. Sosiaalityöntekijät pitävät yhtenä tekijänä Muhammad-pilakuvan uudelleenjulkaisua, ja poliisi uskoo lauhan sään ja koulujen hiihtolomien lisäävän riehumisintoa.

Erään rauhanomaisen mielenosoituksen järjestäjät puolestaan kertoivat, että nuorten mielestä poliisi vainoaa heitä ja toimii rasistisesti.

(MTV3-STT-AFP-Ritzau)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.