Mainos

Tanskan euroäänestys jo ennen Ruotsia?

Tanskassa ja Ruotsissa pohditaan euroäänestyksen ajankohtaa.

Pääministeri Göran Perssonin mukaan Ruotsi voi äänestää yhteisvaluutta euroon liittymisestä aikaisintaan maalis- tai huhtikuussa 2003. Mikäli kansanäänestyksen tulos on myönteinen, eurosetelit ja -kolikot voisivat korvata kruunun ruotsalaisten lompakoissa vuoden 2006 alusta. Persson kertoi aikataulukaavailuistaan Dagens Nyheter -lehden haastattelussa tänään.

Vielä ennen uutta vuotta Persson sanoi, että kansanäänestys voitaisiin järjestää ehkä jo tämän vuoden syksyllä. Keskusteltuaan puolueiden ja ay-liikkeen edustajien kanssa Persson oli kuitenkin todennut, että aikataulu on liian tiukka. Hänen mukaansa äänestys voisi olla syksyllä mahdollista teknisesti mutta ei poliittisesti.

Toinen vaihtoehto äänestysajankohdaksi olisi vuoden 2003 syksy. Myös tässä tapauksessa euro voisi olla käytössä käteisrahana vuonna 2006, Persson arvioi. Mikäli äänestys olisi järjestetty tänä vuonna, euro olisi voitu ottaa käyttöön mahdollisesti jo vuonna 2005.

Perssonin mukaan poliittisen yhteisymmärryksen saavuttaminen äänestysprosessista on kuitenkin tärkeämpää kuin aikataulujen kiirehtiminen.

Tanskassakin äänestetään eurosta



Myös Tanskan hallitus pitää mahdottomana uuden euroäänestyksen järjestämistä vielä tämän vuoden aikana. Tanska on EU:n puheenjohtajamaa vuoden jälkimmäisen puoliskon ajan, eikä sen mukaan ole mahdollista valmistella äänestystä samanaikaisesti.

Sen sijaan kansanäänestys euroon liittymisestä voidaan järjestää nopeassa aikataulussa puheenjohtajakauden jälkeen, mahdollisesti jopa ennen Ruotsia, kirjoittaa Berlingske Tidende.

-En sulje pois, että Tanskan kansanäänestys järjestettäisiin ennen Ruotsin ja Britannian äänestyksiä, jotka ovat todennäköisesti loppuvuodesta 2003 tai 2004, ulkoministeri Per Stig Möller kertoi lehdelle.

Pääministeri Anders Fogh Rasmussen sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan tänään, että hän haluaa Tanskan jatkossa liittyvän mukaan yhteiseen eurovaluuttaan. Pääministeri lisäsi kuitenkin, ettei asiaa koskevaa uutta kansanäänestystä voida järjestää aivan lähitulevaisuudessa.

Tanskassa järjestettiin edellinen kansanäänestys euroon liittymisestä syyskuussa 2000. Tuolloin euroa vastustavat voittivat hallituksen pettymykseksi prosenttiluvuin 53-47.

Möllerin mukaan hallituksen tehtävänä on nyt löytää ajankohta, jolloin olisi poliittisesti viisasta kutsua kansalaiset uudelleen uurnille.

-Se tapahtuu, kun on riittävästi käytännön kokemuksia eurosta - sekä kokemuksia siitä, että on epäkäytännöllistä olla euron ulkopuolella, Möller sanoi.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 09.01.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.