Mainos

Tanskan euro-äänestys Jakaa EU-maita kahteen leiriin

Professori Esko Antola Turun yliopiston Jean Monet- keskuksesta arvioi, että Tanskan kielteinen päätös liittyä yhteisvaluutta euroon jakaa EU-maita yhä selvemmin ydinmaihin ja ns. ulkoringin maihin.

Suomalainen EU-asiantuntija professori Esko Antola sanoo MTV3:n uutisten haastattelussa, että Tanskan haluttomuus syventää EU-yhteistyötä jakaa EU-maat yhä selvemmin päätöksenteossa kovaan ytimeen ja ulkopuolisiin seuraajiin.

Ydinmaita koskevat kaikki päätökset ja siksi ne myös pääsevät päättämään kaikesta. Ulkoringin maat jättäytyvät osasta yhteistyötä pois kuten Tanska eurosta ja niiden mielipide ei siksi painakaan yhtä paljon päätöksenteossa kuin ydinryhmän maiden.

Äänestäessään euron käyttöönottoa vastaan Tanska äänesti yhä selvemmin itsensä ulos osasta EU:n päätöksentekoa. Esimerkiksi euroa käyttämättömänä Tanska ei pääse osallistumaan euroa suoraan koskevaan päätöksentekoon.

Suomi sisäpiirissä

Suomi on valinnut oman, Ruotsista ja Tanskasta poikkeavan paikkansa ryhmäjaossa.

-se valinta on kyllä jo tehty, suomi on ydinryhmässä, sanoo Antola

Mutta siirtyessään yhä kauemmaksi emu-ulkoryhmään jäävistä Ruotsista ja Tanskasta, ydinryhmä-Suomen paineet uudenlaisiin päätöksiin puolustuspolitiikassa kasvavat.

-kyllä musta tuntuu aika vaikeelta ajatella, että tässä ytimessä olisi vielä erilaisia ytimiä, niin että sä voisit kyllä olla mukana yhteisessä rahassa, mutta et haluaisi puolustuspolitiikkaan, että sellaista mahdollisuutta tuskin on, Antola miettii.

Kun kova ydin pääsee tekemään päätöksiä ilman ulkoryhmään jääviä epäilijöitä, voidaan päätöksissäkin päästä nykyistä pidemmälle. Vielä ydinryhmässä tavoitteet eivät ole selvät. Antola arvelee, että EU:n ydinryhmän tavoitteena on jonkinlainen liittovaltio.
-kehitys on ollut tavattoman ripeä. kuka olisi uskonut kaksi vuotta sitten, että nyt ollaan viimeistelemässä perusoikeusasiakirjaa ja yhteistä puolustuspolitiikkaa. ne ovat valtavia askeleita, Professori Antola sanoo.

Tanskassa juhlittiin

Tanskassa on tänään sulateltu eurokansanäänestyksen tulosta. Vastustajien ylivoimainen voitto oli monelle yllätys. (Euroa vastaan äänesti 53 prosenttia) Nyt monet liike-elämän edustajat pelkäävät, että euroalueen ulkopuolelle jättäytyminen merkitsee pääomien ja työpaikkojen katoa Tanskasta euro-maihin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.