Mainos

Tanskan energiantuotanto innostutti Yhdysvalloissa

Tanskan pääministeri on parhaillaan valtiovierailulla presidentti George Bushin luona.

Tanskan energiateollisuus on saanut nimekkään ja näkyvän lobbarin Yhdysvalloissa. Presidentti George W. Bush on luonnehtinut valtiovierastaan, pääministeri Anders Fogh Rasmussenia, "uuden teknologian viestinviejäksi".

Valkoinen talo esittelee Fogh Rasmussenin tärkeänä vieraana Yhdysvalloissa, sillä Tanska kuuluu Irakin sotaliittoumaan. Tällä kertaa Bush otti pääministerin vastaan viikonloppuasunnollaan Camp Davidissa, minne kutsutaan vain harvoin muita valtionpäämiehiä.

Amerikkalaiset kaapelikanavat näyttivät johtajien tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä. Tapaaminen kiinnosti amerikkalaismediaa Irakin viimeaikaisten uutisten, viimeksi al-Qaida-johtaja al-Zarqawin tappamisen, takia.

Bush sai liittolaiseltaan toivomansa tuen Irakissa. Fogh Rasmussen painottaa, että Tanska kantaa vastuunsa Irakin tulevaisuudesta. Hänen mukaansa Tanska lähtee Irakista vasta siinä vaiheessa, kun Irakin hallitus ja YK niin haluavat. Irakissa on tällä hetkellä reilut 500 tanskalaista sotilasta.

Bush pyrkii öljyriippuvuudesta pääsemiseen

Vastalahjaksi Bush kertoi olevansa kiinnostunut Tanskan energiateknologiasta. Tanska on riippumaton ulkomaisesta öljystä.

Bush on ottanut vaihtoehtoisten energiamuotojen edistämisen yhdeksi virkakautensa tavoitteista, ja juuri öljyriippuvuudesta pääseminen on yksi hänen uusista iskulauseistaan.

Fogh Rasmussen sai mahdollisuuden mainostaa tanskalaista osaamista. Tanska on maailman kärkipäässä kaikilla tuulienergian osa-alueilla.

- 25 viime vuoden aikana Tanskan talous on kasvanut 50 prosenttia ilman, että energiankulutus on kasvanut. Uudet teknologiat voivat olla välineenä transatlanttisten suhteiden kehittämisessä, Rasmussen sanoi.

Rasmussen matkaa Washingtonista Yhdysvaltain länsirannikolle. Hänellä on mukanaan joukko tanskalaisten teknologiayritysten edustajia.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja