Mainos

Tanskalaisprofessori: Mielenterveysongelmia hoidetaan liikaa lääkkeillä

Suomessa vierailevan tanskalaisprofessorin mielestä mielenterveysongelmien hoito on täysin pielessä: lääkkeitä käytetään liikaa.

- Lääkkeillä, joilla on nopeita vaikutuksia, on myös sivuvaikutuksia. Ne tekevät joskus äkillisistä ongelmista pysyviä, varoittaa professori Peter C. Götzsche Cochrane-instituutista.

Psykologiliiton mukaan Suomessakin lääkkeitä määrätään liikaa.

- Tämä meidän terveydenhuollon vastaanottojärjestelmän pakkotahtisuus 15 minuutin käynteineen ei vain sovellu psykologisten ongelmien perusteellisempaan käsittelyyn, huomauttaa Suomen psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkanen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella suositellaan lääkkeiden ja muiden hoitomuotojen yhdistämistä.

- Hyvään hoitoonhan kuuluu vakavammissa tapauksissa lääkehoito, mutta aina hoidossa on hyvä yhdistää eri hoitokeinoja eli käyttää monta hoitokeinoa yhtäaikaa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen.

"Lääketeollisuus hyötyy, potilaat kärsivät"

Tilastot kertovat, että Suomessa masennuslääkkeiden kulutus on kasvanut rajusti kahdessakymmenessä vuodessa. Masennuslääkkeitä käyttää yli 400 000 suomalaista. Noin miljoona ihmistä käyttää Kelan korvaamia psyykelääkkeitä.

Professori Götzsche väittää, että lääkkeiden runsas käyttö hyödyttää vain lääketeollisuutta ja potilaat kärsivät.

- Reseptilääkkeemme ovat tappavia: ne ovat kolmanneksi suurin kuolinsyy heti sydäntautien ja syövän jälkeen. Myös psyykelääkkeet ovat vaarallisia. Arvioni mukaan esimerkiksi yksi suosittu psyykelääke on saattanut tappaa jopa 200 000 potilasta maailmanlaajuisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan lääkkeet ovat tarpeellisia eivätkä hengenvaarallisia.

- Kyllä lääkehoidosta on apua potilaille. Ja niillä voidaan yksittäisen potilaan vointia huomattavasti kohentaa. Toki lääkehoidosta seuraa joskus haittavaikutuksia, ja silloin lääkehoito joudutaan lopettamaan. Tässä on selvästi tarkoitus herättää keskustelua siitä, onko lääkehoito välttämätöntä. Joskus se on, mutta on myös tapauksia, joissa muita hoitoja yhdistelemällä päästäisiin hyvään tulokseen, pohtii Timo Partonen.

Professori Götzche neuvoo lääkäreitä pelkän lääkkeiden määräämisen sijaan perehtymään potilaan elämään.

- Tarvitsemme uuden tutkimussysteemin, joka ei luokittele terveitä ihmisiä sairaiksi. Pitää palata vanhoihin aikoihin, jolloin lääkärit olivat kiinnostuneita potilaiden elämäntarinoista. Ongelmien juuret ovat usein menneisyyden tapahtumissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja