Tanskalaisia lääkkeitä testataan kehitysmaissa

Tanskan suuret lääkeyhtiöt testaavat yhä suuremmassa määrin tuotteitaan kehitysmaissa, kertoo tanskalaislehti Berlingske Tidende. Lääkärit ilman rajoja -järjestö ja hallituspuolue Venstre pitävät tilannetta moraalisesti ongelmallisena.

Lehden tietojen mukaan eturivin lääkeyritykset Novo Nordisk ja Lundbeck tekevät 30-45 prosenttia ihmisillä tehtävistä testauksista köyhissä kehitysmaissa.

Kehityksen arvioidaan vain kiihtyvän lähivuosina. Novo Nordisk laskee, että lähivuosina jo puolet kokeista tehdään maailman köyhissä maissa.

Sören Brix Christensen Lääkärit ilman rajoja -järjestöstä on huolissaan kehityksestä. Hänestä on moraalisesti arveluttavaa, että lääkefirmat laittavat köyhät ihmiset kokeilemaan lääkkeitä, joita heillä ei ole varaa käyttää siinä vaiheessa, kun ja jos lääke osoittautuu turvalliseksi ja tehokkaaksi.

- Kymmenen prosenttia maapallon asukkaista syö 90 prosenttia kaikista lääketeollisuuden valmistamista lääkkeistä. Silti lähes puolet kaikista lääkkeistä on kehitetty testaamalla niitä köyhien maiden asukkailla, hän sanoo.

Venstren edustaja huomauttaa, että lääketeollisuuden on valittava tarkkaan koehenkilönsä. Koehenkilöksi ei saa ottaa ketään, jonka köyhyys pakottaa hyväksymään toimeentulon hankkimisen keinolla millä hyvänsä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat