Mainos

Tanskalaisia kiiteltiin äänestystuloksesta

Tanskan pääministeri Poul Nyrup Rasmussen oli huojentunut eilisen kansanäänestyksen lopputuloksesta. Kyllä-äänten voitto ei ole suuri, mutta se on selkeä, hän sanoi juhliessaan voittoa kannattajien kanssa parlamenttitalolla perjantain vastaisena yönä.

Rasmussen totesi Amsterdamin sopimuksen huomioivan Pohjoismaiden arvot, Tanskan arvot, puolustuksen, ympäristön, kuluttajasuojan, demokratian ja erityisesti EU:n laajentumisen idän suuntaan. Rasmussen muisti kuitenkin myös ei-äänen antaneita EU-skeptikkoja. -Emme ole unohtaneet teitä ja muistamme teidän mielipiteenne. Seuraavan kerran, kun menemme Brysseliin otamme puheeksi myös teidän huolenaiheenne.

Rasmussen painotti lisäksi, että jos Euroopan yhdentyminen alkaa pyöriä liian suurilla kierroksilla, Tanskalla on oikeus panna kapuloita rattaisiin.

Onnitteluja sateli

EU:n puheenjohtajamaa Britannia ilmoitti välittömästi tulosten selvittyä toivottavansa Tanskan lämpimästi tervetulleeksi Euroopan unionin Amsterdamin sopimuksen jäseneksi.

Myös EU:n komission puheenjohtaja Jacques Santer sanoi olevansa ilahtunut tanskalaisten päätöksestä antaa hallitukselleen lupa ratifioida sopimus. -Olen vakuuttunut, että uusi sopimus parantaa elin- ja työskentelyolosuhteita unionin maissa, koska sen piiriin kuluu kansalaisia erityisesti kiinnostavia alueita, hän sanoi.

Eesti, ensimmäisenä Baltian maista ehätti myös heti onnittelemaan Tanskaa. Sen mukaan Tanska voi nyt toimia eräänlaisena primus motorina EU:n itään laajentumisen suhteen.

Myös Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel on onnitellut Tanskaa. Hänen mielestään Tanskan päätös on hyvä merkki Euroopalle.
(STT-RB-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.