Mainos

Tanskalaiset kiistelevät Muhammed-kuvista

Tanskassa Muhammed-pilakuvien julkaiseminen jakaa tavallisten ihmisten mielipiteet. Lehdistön mukaan kuvan julkaisemisessa oli kysymys sananvapaudesta kun taas monet tavalliset ihmiset pitävät sitä muslimien provosoimisena.

Kun tanskalaislehdet viime viikolla julkaisivat uudestaan kohutun Muhammed-pilapiirroksen, päätti elokuvaopiskelija Anders Bøtter perustaa Facebook-nettiyhteisöön ryhmän nimeltä Anteeksi Muhammed.

Bøtteristä on sen jälkeen tullut julkisuuden henkilö. Haastatteluja on pyytänyt niin BBC kuin Turkin televisiokin.

- Minusta sananvapauteen voi uskoa sataprosenttisesti, vaikka niistä piirroksista ei pitäisikään. Toinen ei sulje pois toista, Bøtter sanoo.

Alle viikossa Anteeksi Muhammed-ryhmään onkin liittynyt noin 5000 jäsentä. Kaikilta ei ryhmälle kuitenkaan riitä ymmärrystä.

Tunnettu suurliikemies Asger Aamund tukee demokraattiset muslimit -liikettä, joka perustettiin vuoden 2005 pilapiirrosjupakan jälkeen. Liikkeen päämääränä on osoittaa, että demokratia ja islam voivat elää sopusoinnussa.

Aamundin mielestä Facebookin nuoret eivät ymmärrä mistä puhuvat.

- Jos he pyytävät anteeksi sitä, että kuvat julkaistiin uudelleen, he joutuvat pyytämään ensi vuonna anteeksi, että syövät naudanlihaa Tanskassa, koska Intiassa lehmät ovat pyhiä. Tässä kulttuurit törmäävät, mutta meidän täytyy elää yhdessä. Tärkeintä on, että ne jotka tulevat vieraista kulttuureista ja haluavat elää tässä maassa kunnioittavat kristillistä valtakulttuuria, sanoo Aamund.

Skandinavian vanhimman moskeijan imaami pitää pilapiirroksen uudelleenjulkaisemista kuitenkin provokaationa.

- Täällä pitäisi vallita rauha ja jotta meillä olisi rauha, ei ole järkevää loukata toisia, sanoo imaami Naimatullah Basharat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.