Mainos

Tanskalaiset hamstraavat suurlakon uhatessa

Tanskaa maanantaina uhkaava suurlakko on saanut ihmiset hamstraamaan suuret määrät elintarvikkeita ja bensiiniä. Monien ruokakauppojen hyllyt olivat jo tänään tyhjillään ja huoltoasemilta jouduttiin käännyttämään asiakkaita polttoaineen loputtua.

Jos Tanskan hallitus ei viime hetkellä puutu tilanteeseen, jää noin 450 000 tanskalaista pois työpaikoiltaan maanantaina. Pääministeri Poul Nyrup Rasmussen vakuutti jo eilen, ettei hallitus puutu työmarkkinaosapuolten väliseen kiistaan.

Osapuolista vain työntekijäliitto LO olisi halukas jatkamaan neuvotteluja suurlakon välttämiseksi. Työnantajaliitto DA sen sijaan totesi viimeksi tänään, että neuvottelut on nyt käyty eikä uusia keskusteluja ole odotettavissa. Ensimmäinen koko maata koskeva lakko vuoden 1985 jälkeen näyttää siis hyvin todennäköiseltä.

Lennot peruuntuvat

Lakko tuntuu toteutuessaan monin tavoin kansalaisten elämässä. Lentoyhtiö SAS peruuttaa kaikki Kööpenhaminan kautta kulkevat lentonsa, useimmat bussit seisovat ja laivaliikenne kangertelee pahasti. Lehdet eivät ilmesty, kauppoihin ei toimiteta maitoa ja sairaaloissa ja päiväkodeissa ei siivota. Myös roskakuskit ja putkimiehet menevät lakkoon.

Hallitus voi joutua puuttumaan tilanteeseen mahdollisesti jo ennen 4. toukokuuta, jolloin työnantajapuoli on uhannut laajentaa konfliktia. Toisena takarajana on väläytelty 7. toukokuuta, jolloin kansankäräjien on määrä keskeyttää työnsä ennen 28. toukokuuta pidettävää kansanäänestystä EU:n uudesta perussopimuksesta eli Amsterdamin sopimuksesta.

Rasmussen vakuutti eilen, että kansanäänestys pidetään ajallaan työmarkkinatilanteesta huolimatta. Tanskalaislehdistö arvioi kuitenkin tänään, että hallituksen on lopetettava työmarkkinakiista hyvissä ajoin ennen tärkeänä pidettyä kansanäänestystä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.