Mainos

Tanska sulki lähetystöjään muslimimaissa

Kiristyneen turvallisuustilanteen takia Tanska on sulkenut Iranin ja Indonesian lähetystönsä. Jo eilen henkilökunta poistui Syyrian Damaskoksesta.

Tanska on sulkenut toistaiseksi suurlähetystönsä Iranissa ja Indonesiassa. Tanskan ulkoministeriön mukaan lähetystöt suljettiin vakavien uhkausten vuoksi.

Iranissa Tanskan konsuliasioita hoitaa jatkossa Suomen suurlähetystö. Hollannin suurlähetystö on puolestaan luvannut hoitaa tanskalaisten konsuliasioita Jakartassa. Syyrian-lähetystönsä Tanska sulki jo eilen turvallisuussyiden takia.

Suljettujen lähetystöjen henkilökunta poistui asemamaistaan heti sulkemisen jälkeen.

Suomen ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Pekka Hyvönen vahvisti illansuussa, että Tanska pyysi Suomelta apua ja sitä luvattiin antaa. Hän muistuttaa, että Pohjoismaiden ja EU-maiden kansalaiset saavat muutenkin ulkomailla konsuliapua toiselta maalta, jos omalla maalla ei ole palveluita kyseisessä maassa: pohjoismaalaiset muiden Pohjoismaiden ja EU-kansalaiset muiden EU-maiden edustustoista.

Syyriassa turvataso liian alhaalla

Tanskan ulkoministeriön mukaan syyrialaisviranomaiset ovat vähentäneet lähetystön suojelua niin, ettei sen tasoa voida enää hyväksyä.

Tanskan ja Syyrian välit kiristyivät viime viikonloppuna, kun profeetta Muhammedinpilakuvia vastustaneet mielenosoittajat hyökkäsivät Tanskan lähetystöön Damaskoksessa.

Tanskan ulkoministeri Per Stig Möller arvioi keskiviikkona, ettei hyökkäys aiheutunut pelkästään pilakuvista. Ulkoministeri uskoo, että hyökkäyksen tarkoitus oli pelotella Tanskaa, joka on parhaillaan YK:n turvallisuusneuvoston jäsen.

(STT-AFP-Ritzau)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.