Mainos

Tanska: Kööpenhaminan "hippikaupunki" kuuluu valtiolle

Kööpenhaminan keskustassa sijaitseva vapaakaupunki Kristiania kuuluu Tanskan valtiolle, Kööpenhaminan oikeusistuin päätti tänään.

Kristiania on koti noin tuhannelle hipille, taiteilijalle, ja toisinajattelijalle. Alue houkuttelee yli miljoona turistia vuosittain. Suositulla turistikohteella on myös arveluttava kunnia olla Skandinavian suurin huumekeskus.

Vaikka Tanskassa kannabiksen käyttö on kiellettyä, Kristianiassa ratsioita on tehty vain harvakseltaan. Arvioiden mukaan Kristianian huumemarkkinoilla liikkuu yli 130 miljoonaa euroa.

Talonvaltaajat ovat vaatineet oikeudessa hippien perustamaa aluetta laillisesti omakseen. Kristiania perustettiin 26 syyskuuta 1971, kun joukko hippejä muutti asumaan armeijan hylkäämiin parakkeihin. He nostivat "vapauden lipun" salkoon, ja nimesivät uuden kotinsa Kristianiaksi, vapaakaupungiksi.

Vapaakaupungin maa-alue arvokas

Tanskan aiemman lain mukaan armeijan alueet eivät kuuluneet siviihallinnolliseen kuntaan, vaan muodostivat oman hallinnollisen alueensa. Nyttemmin lakia on muutettu ja hallitus haluaa ajaa alas vapaakaupungin erityisesti sen arvokkaaksi nousseen, lähes 40 hehtaarin maa-alueen vuoksi.

Tanskan keskusta-oikeistolainen hallitus haluaa siivota alueen, rakentaa taloja ja avata sen kaikille. Kristianilaiset vastustavat vapaakaupungin avaamista kaikille.

Oikeusistuin on määrännyt kristianialaiset palaamaan neuvottelupöydän ääreen keskustelemaan alueen avaamisesta ulkopuolisille. Oikeusistuin perusti päätöksensä muun muassa Korkeimman oikeuden vuoden 1978 päätökseen, jonka mukaan Kristianian asukkailla ei ole erityisiä oikeuksia alueeseen.

Kristianian erityisasema on ollut uhattuna vuodesta 2001, kun keskusta-oikeistolainen hallitus tuli voimaan. Siitä lähtien alue on ollut toistuvien poliisiratsioiden ja väkivaltaisten yhteenottojen kohteena.

Maaliskuussa 2004 Tanskan valtio lopetti alueen erityisaseman, kun asukkaat kieltäytyivät "normalisoimasta" Kristianiaa ja avaamasta sitä ulkopuolisille. Päätös raivostutti asukkaat.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.