Mainos

Tanska järjestää kansanäänestyksen EU:n uudesta sopimuksesta

Tanskan pääministeri Poul Nyrup Rasmussen lupasi heti EU:n uuden perussopimuksen synnyttyä Amsterdamissa, että siitä järjestetään Tanskassa kansanäänestys ensi vuonna. Tarkempaa ajankohtaa hän ei kertonut.

Tanskalaiset ovat suhtautuneet varauksellisesti koko EU:hun. Aikanaan Tanskassa ja Ranskassa järjestetyt kansanäänestykset Maastrichtin sopimuksesta olivat kaataa koko hankkeen. Tanskalaiset äänestivät ensimmäisellä kierroksella sopimusta vastaan.

Nyt käydystä EU:n uudistamiskierroksesta sovittiin Maastrichtin sopimuksessa. Asiakirjasta on tullut kirosana monien muidenkin maiden kansalaisille, sillä siinä on määritelty ehdot, joilla jäsenmaat voivat hakeutua Euroopan rahaliiton Emun jäseneksi. Kun jäsenmaat ovat yrittäneet täyttää hyväksymisehtoja, ne ovat joutuneet tekemään kovia säästöpaketteja ja nostamaan veroja.

Tanskan kansanäänestystä pidettiin jo ennakkoon varmana, sillä maan perustuslaki ja Tanskan saamat poikkeukset Maastrichtin sopimukseen eivät mahdollista vallan huomattavaa siirtoa muille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.