Mainos

Tanska ja Norja lähettävät hävittäjiä Balkanille

Tanska ja Norja lähettävät kumpikin kaksi F-16-hävittäjää ilmasotaharjoituksiin, jotka pidetään lähipäivinä Albanian ja Makedonian ilmatilassa. Tanskan ja Norjan ulkoministeriöt ilmoittivat tänään maiden osallistumisesta näihin Kosovon kriisin vuoksi pidettäviin Naton harjoituksiin.

Helveg Petersen sanoi, että harjoitusten tarkoituksena on osoittaa Jugoslavian presidentille Slobodan Milosevicille kansainvälisen yhteisön päättäväisyys Kosovon kriisissä. Harjoitusalue - Albanian ja Makedonian ilmatila - on Kosovon lähituntumassa.

Helveg Petersen sanoi toivovansa, että Venäjän presidentti Boris Jeltsin saa taivuteltua Milosevicin myöntymään kansainvälisen yhteisön vaatimuksiin. Jeltsin ja Milosevic tapaavat maanantaina Moskovassa.

Aiemmin Tanska on ilmoittanut, että varsinaiselle kriisialueelle Kosovoon voidaan lähettää tanskalaisia sotilaita vain jos YK:n turvallisuusneuvosto antaa valtuudet joukkojen lähettämiseen. Samalla kannalla kuin Tanska ovat olleet myös Suomi ja Ruotsi. Pääministeri Paavo Lipponen sanoi eilen, että Suomi on valmis osallistumaan rauhanturvaoperaatioon Kosovossa, mikäli tästä sovitaan YK:n turvallisuusneuvostossa tai Etyjissä.

Johtavat suurvallat vaativat perjantaina Milosevicia lopettamaan vainotoimet Kosovon albaaneja vastaan. Kuuden ns. yhteysryhmän maan ulkoministerit sopivat perjantaina Lontoossa Milosevicille esittävistä vaatimuksista. Julkilausumassa uhattiin myös sotilastoimilla, mutta tähän uhkaukseen Venäjä ei liittynyt.

Varmaa tietoa ilmasotaharjoituksiin osallistuvista maista ei toistaiseksi ole. Harjoitusten komentokeskuksena on Naton lentotukikohta Avianossa Pohjois-Italiassa. Britannian puolustusministeri George Robertson on kertonut, että harjoituksiin - koodinimeltään Determined Falcon (Päättäväinen muuttohaukka) - tulee mukaan nelisenkymmentä konetta kuudesta maasta.

Saksan puolustusministeri Volker Rühe ilmoitti viikonvaihteessa, että harjoituksiin osallistuu kuusi saksalaista Tornado-konetta.
(STT-RB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.