Mainos

Tanska: Grönlannin ydinpommia ei enää etsitä

Tanskan hallitus ei näe tarvetta ryhtyä uudestaan tutkimaan, makaako Grönlannin rannikolla ydinpommi.

Tanska ilmoitti, että vaikka sillä ei ole varmaa tietoa ydinpommin olemassaolosta Grönlannin rannikolla, se ei pidä uusia tutkimuksia tarpeellisina. Tanska muistutti, että huhut Thulen lentotukikohdan edustalla piilevästä pommista eivät ole mitään uutta.

-Mitään sellaista uutta tietoa ei ole tullut esiin, joka muuttaisi aiemmin tehtyä tilannearviota, sanoi Tanskan ulkoministeri Niels Helveg Petersen. Tanska ei myöskään aio ryhtyä tivaamaan Yhdysvalloilta uutta selvitystä asiasta. Maanantaina pitämässään lehdistötilaisuudessa Helveg Petersen sanoi, että Yhdysvallat "antoi lopullisen vastauksensa" asiaan vuonna 1995.

Helveg Petersenin mukaan vedenalaisissa tutkimuksissa vuonna 1968 havaittiin merenpohjassa häämöttävä kohde, joka näyttää pommilta. Ministeri ei kuitenkaan halunnut ottaa kantaa siihen, onko Grönlannin vesissä pommi vai ei. Hän painotti, että vaikka merenpohjassa olisikin ydinpommi, se ei aiheuta enää vaaraa.

Huhut esillä aiemminkin


Kohussa on kyse yhdysvaltalaisesta pommikoneesta, joka syöksyi vuonna 1968 mereen Grönlannin rannikon edustalla. Kone kuljetti neljää ydinpommia, joista yhden kohtalo on jäänyt epäselväksi. Yhdysvallat ilmoitti tuolloin siivonneensa tapaturman jäljet, mutta huhut väittävät sitkeästi, että yksi pommi olisi jäänyt kadoksiin. Yhdysvaltojen tuolloin luovuttamassa selvityksessä ei selväsanaisesti mainittu, että kaikki neljä ydinpommia olisi siivousoperaatiossa löydetty.

Uusin kohu sai alkunsa, kun joukko entisiä Thulen lentotukikohdan työntekijöitä kertoi löytäneensä vahvoja todisteita siitä, että jäljellä olisi vielä yksi pommi. Ryhmä on käynyt läpi Yhdysvaltojen Atomienergiakomission arkistoimia asiakirjoja. Tanskan parlamentti on tutkinut ydinpommihuhuja sekä vuosina 1993-1995 että 1987. Tuolloin sotilasasiantuntijat ja kansanedustajat saivat nähtäväkseen meren alla kuvatun kuvanauhan, eivätkä esittäneet moitteita. Nauhan oli kuvannut yhdysvaltalaisen sukellusveneen miehistö.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.