Mainos

Tansanian presidentti Mkapa tyytyväinen Suomen tukeen

Mkapa uskoo, että Suomi pystyy edistämään Afrikan köyhien maiden asiaa eritoten EU-puheenjohtajakaudellaan.

Tansanian presidentti Benjamin Mkapa on tyytyväinen tukeen, jota Suomen hallitus on luvannut Tansanian ja muiden kehitysmaiden hankkeelle saada anteeksi edes osa näiden ulkomaanveloista. -Tuskin on mahdollista saada EU-maita reagoimaan velkaongelmiimme yhtä ripeästi kuin ne ovat reagoineet esimerkiksi Aasian tai Venäjän taloustapahtumiin. Suomi voi kuitenkin pitää EU:n jäsenmaat valppaina ja tietoisina velkakysymyksemme vakavuudesta, Mkapa totesi Turussa tiistaina Suomen vierailunsa tiedotustilaisuudessa.

Yhteistyö kehityksen edellytys

Presidentti Mkapan mukaan Tansanian tavoite on viedä läpi mittava talousuudistuksensa ja samalla hoitaa kunniallisesti kansainväliset velvoitteensa. Molempia päämääriä on kuitenkin hankala saavuttaa ilman jatkuvaa kehitysyhteistyötä mm. Suomen kanssa. Pahiten maan taloustulevaisuutta uhkaavat musertavan suuret ulkomaanvelat, joiden maksaminen horjuttaisi pahasti kaikkien talousuudistusten perustaa. Ratkaisevaa Tansanian hyvinvoinnille on myös Afrikan suurten järvien alueen tasapaino.

Kongon levottomuudet ovat yksi alueen akuuteista ongelmista, jolle pitäisi nopeasti saada ratkaisu aikaan, totesi Mkapa. -Olot Tansaniassa ovat vakaat, joten joudumme aina ensimmäisenä ottamaan vastaan pakolaisia naapurimaistamme. Nyt pakolaisia virtaa meille Burundista ja jonkin verran jo myös Kongosta, Mkapa kertoi. Kongosta pakolaisia on tullut maahan vielä vähän, mutta jos levottomuudet jatkuvat, virta voi kasvaa suurtulvaksi. Tilanteen kärjistymisen estämiseksi Tansania, Namibia, Zimbabwe ja Sambia ovat yhdessä ryhtyneet laatimaan Kongoa varten rauhansuunnitelmaa, jonka avulla siellä saavutettaisiin poliittinen yhteisymmärrys rauhanehdoista. Suunnitelmaa työstetään parhaillaan ja osittain sen takia Tansanian ulkoministeri ei ollut mukana presidentti Mkapan Suomen-vierailulla.

Pommi-isku oli tuontitavaraa

Tansanian talousuudistuksen kuuluu myös yksityissektorin vahvistaminen ja ulkomaisten sijoittajien houkutteleminen maahan. Dar-es-Salaamissa vajaat kaksi viikkoa sitten sattuneen, Yhdysvaltojen Tansanian suurlähetystöön kohdistetun pommi-iskun, on epäilty karkottavan sijoittajakandidaatteja tiehensä. Presidentti Mkapa sanoo, että Tansanian hallitus tekee kaiken voitavansa, ettei näin tapahtuisi.

-Meillä ei ole järjestäytynyttä rikollisuutta, jonka tekoja pommi-isku voisi olla. Pikemminkin kyse on muualla kytevistä konflikteista ja niiden seuraamusten tuomisesta maaperällemme, Mkapa arveli. Hänen mukaansa pommi-iskun tutkinta on sujunut hyvässä yhteistyössä Tansanian, Yhdysvaltojen ja Kenian viranomaisten kesken. Tutkijoilla on joitakin vahvoja johtolankoja iskun tekijästä, mutta mitään tarkempaa Mkapa ei tässä vaiheessa voinut kertoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.