Tänne ilmastonmuutos iskee rajusti: Valtio ostaa uutta maata hukkuville kansalaisilleen

Piskuisen Kiribatin saarivaltion presidentin Anote Tongin mukaan Kiribatin on jatkettava maan ostamista ulkomailta, jotta kiribatilaiset voivat tulevaisuudessa muuttaa pois maasta.

Ilmaston lämpeneminen ja sen myötä tapahtuva Tyynenmeren pinnan tasainen nousu vähentävät koko ajan 32 atollista koostuvan maan elinkelpoista pinta-alaa.

Kiribati osti aiemmin tänä vuonna Fijiltä yhteensä 2 400 hehtaaria maata Vanua Levun saarelta. Kauppahinta oli vajaat 6,5 miljoonaa euroa. Tongin mukaan uusilla maakaupoilla alkaa olla kiire.

– Kun merenpinta nousee, maan hintakin nousee. Minä en aio johtaa kansalaisiani pois maasta, mutta joku muu saattaa niin tehdä, pohti Norjassa matkallaan YK:n ilmastotapaamiseen vieraillut Tong.

Tongin mukaan monet Kiribatin saarista ovat jo autioituneet, koska niillä ei enää voi viljellä ruokaa. Myrskyjen tuomat korkeat aallokot tuovat atolleille niin paljon suolavettä, että maaperä on pilaantunut.

Uutta maata kiribatilaisille on ostettu varoilla, jotka on saatu saarten fosfaattikaivosten tuotoille perustetusta rahastosta. Harmi vain, että tämänkin rahaston varat ovat huvenneet ulkomaille tehdyissä surkeissa sijoituksissa.

Hävitty taistelu

Tongin mukaan Fijiltä ostettu maa tulee tässä vaiheessa viljelyskäyttöön. Presidentti ei kuitenkaan usko, että mahdollinen tuleva maastamuuttokaan olisi ongelma.

– Fidzhin presidentti Epeli Nailatikau on vakuuttanut minulle, että kiribatilaiset otetaan tarvittaessa avosylin vastaan, Tong sanoi.

Tongin huolen merenpinnan noususta tuo selvästi esille myös pienten saarivaltioiden Aosis-järjestön tuore raportti, joka jälleen kerran syyttää teollisuusmaita välinpitämättömyydestä ja ylimalkaisuudesta.

– Toiminnan aika olisi ollut jo pitkän aikaa sitten. Me häviämme tämä taistelun, synkisteli yksi raportin koostajista, entinen YK:n hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n johtaja Robert Watson.

Aosis vaatii muun muassa uusien hiilivoimaloiden rakentamisen kieltämistä ja tuhtia hiilidioksidiveroa päästöjen leikkaamiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat