Tänään vietetään ensimmäistä kansallista Luonnonlaidunpäivää – perinnebiotoopeista hävinnyt jopa 90 prosenttia

Tänään vietetään ensimmäistä kertaa kansallista Luonnonlaidunpäivää. Päivän tarkoituksena on juhlia luonnonlaitumia ja niiden hoitajia.

Lehmät, lampaat, hevoset ja muut laiduntajat ylläpitävät uhanalaisten perinnebiotooppien monimuotoisuutta ja torjuvat luontokatoa. Perinnebiotooppeja ovat Suomen ympäristöhallinnon mukaan muun muassa kedot, niityt, hakamaat ja metsälaitumet. Ne ovat perinteisen karjatalouden muovaamia elinympäristöjä, jotka ovat tuottaneet karjan tarvitseman talvirehun tai olleet laitumina.

Kuivat kedot, tuoreet ja kosteat niityt sekä metsälaitumet ovat uhanalaisia elinympäristöjä. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. Perinnebiotoopeista on hävinnyt 1960-luvun jälkeen jopa yli 90 prosenttia.

Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.

Riippumatossa nukkuneet yllättyivät aamulla Laitilassa – uteliaat lehmät olivat läheiseltä Saloniemen Juustolan tilalta 0:48
Riippumatossa nukkuneet yllättyivät aamulla Laitilassa – uteliaat lehmät olivat läheiseltä Saloniemen Juustolan tilalta (22.06.2021)

Lue myös:

    Uusimmat