Mainos

"Tänään koettiin pörssien miniromahdus" - nopeita päätöksiä kaivataan

Pörssimarkkinoilla pelättiin tänään mustaa maanantaita. Aivan täysin mustaa mannantaita ei tullut, mutta elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen asiantuntija Paavo Suni kuvaa päivää miniromahdukseksi. Etenkin kun suuret pörssilaskut tulivat synkän perjantain päälle.

Euroopan keskuspankin tukiostot eivät riittäneet vakauttamaan markkinoita. Suni sanookin, että EKP:lla on vielä valttikortteja taskussaan.

– Nyt voitaisiin jopa harkita koronlaskua, koska EKP:lla on siihen vielä rahkeita.

Suni sanoo, että koronlasku on haastava toimenpide, ja uskoo, että jotain muuta vielä kokeillaan. Joka tapauksessa jotain on tehtävä, koska pienemmilläkin romahduksilla on taipumus syventyä, jollei sitä katkaista talouspoliittisin toimin.

Yksi mahdollisuus on myös markkinoiden tukeminen, eli arvopapereiden ostaminen.

Uusi taantuma tulee liian nopeasti

Kurimuksen katkaisu on Sunin mielestä hankalaa, koska edellisestä taantumasta on aikaa vain pari vuotta ja silloin käytettiin paljon paukkuja tilanteen korjaamiseen. Uusi taantuma näyttää olevan tulossa aivan liian pian.

– Kyllä tässä nopeita päätöksiä tarvitaan, jälkiviisaana voi sanoa, että taloutta tukevia päätöksiä olisi pitänyt tehdä jo paljon aiemmin, Suni sanoo.

– Aika pitkään siedettiin velkaongelman kasaantumista, ja vasta viime viikkoin on ruvettu reagoimaan.

Suni kritisoi Euroopan poliittista päätöksentekoa liian nahkeaksi, ja hän sanoo sen olevan kehityksestä jäljessä. Suni uskoo, että kansainvälisen kriisin korjaamiseksi tarvitaan G20-maiden linjanvetoa, kuten edellisessäkin taantumassa.

– Silloin tehtiin kaikkien keskeisten maiden kesken suuri suunnitelma ja kurimuksesta päästiin eroon. Nyt siitä maksetaan muun muassa isona velkana.

Yhdysvaltjen ja Euroopan pörssien sukeltamisen lisäksi myös Aasian pörssit laskivat tänään. Suni sanoo, että kaikki ovat tiiviissä yhteydessä keskenään, joten ongelmat ratkeavat kansainvälisellä yhteistyöllä.

Katso Saara Rantasen juttu (Kymmenen uutiset 8.8.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.