Mainos

Tänään juhlitaan Aleksis Kiveä

Einojuhani Rautavaaran säveltämä Aleksis Kivi-ooppera nähdään nyt Aleksis Kiven päivän kunniaksi kirjailijan kotikirkossa Nurmijärvellä. Esityksiä on kolmenä peräkkäisenä päivänä, ja ne toteutetaan yhteistyössä Savonlinnan oopperajuhlien ja Vantaan orkesterin kanssa.

Oopperan nimiroolin tulkitsee Jorma Hynninen, ja Kiven "Seitsemän veljestä" teilannutta oikeakielisyyden kiivasta puolustajaa, August Ahlqvistia, näyttelee Lasse Pöysti.

Ohjaaja Vilppu Kiljunen uskoo esityspaikan vaikuttavan myönteisesti teokseen.
-Mä luulen, että eniten tää poikkeaa intensiteetissä, nythän me ollaan autenttisella tapahtumapaikalla. Ja kirkko luo tieysti omat virityksensä ja jännitteensä. Kirkkotila pitää käyttää hyvin tarkkaan. Se on tehokas paikka tehdä esitystä, vaikka kirkkokäytävät asettavat omia rajoituksia esitykselle.

August Ahlqvistia esittävä Lasse Pöysti ymmärtää teilaajaa.
-Ahlqvist, joka oli huomattava tiedemies ja osasi asiansa, oli vannoutunut suomen kielen edistäjä, säilyttäjä ja kehittäjä ja oli sille uhrannut elämänsä. Minun täytyy ymmärtää, että hän reagoi vahvasti, kun tulee kirjailija, joka käyttää hänen rakastamaansa suomen kieltä miten sattuu.

Jorma Hynninen, joka on Aleksis Kivi kuvailee miten kriitikon teilaus vaikutti kansalliskirjailijaan.
-No, sitä emme tiedä aivan tarkkaan, miten hän suhtautui silloin todellisuudessa. Mutta tässä hän suhtautuu niin kuin järkyttävään ja typerään kritiikkiin täytyy suhtautua. Tänä päivänä näitä järjettömiä kritiikkejä on samalla tavalla, mutta ehkä erona on se, että me emme romahda niin kuin Aleksis Kivi romahti

Kun tehdään teos todellisista henkilöistä totuutta on lupa vääristää taiteen nimissä jonkin verran.
-No, se on semmoinen vähän vaikea kysymys, koska jos esittää sellaisen vaatimuksen, että faktat pitäisi esittää, niin silloin hommasta tulee niin pitkä ettei kukaan jaksa sitä katsoa, arvelee Lasse Pöysti.

Jorma Hynninen on samoilla linjoilla.
-Kyllä siinä täytyy olla joku draama, joka tulee läpi, vaikka jokaista sanaa tai tekstiä ei ymmärtäisi. Mutta jos on vakuuttavasti esitetty asia, jossa on oikea asia sisällä, sen on pakko vaikuttaa katsojaan. Tämä on yksi niistä sellaisista teoksista.
(MTV3-Minna Karila)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.