Mainos

Tänä juhannuksena kylmää ilmaa pohjoisnavalta – koko juhannuksen helle harvinaista

Tänä vuonna edessä on selvästi tavanomaista viileämpi juhannus. Viime vuonna päästiin paikoin hellelukemille.

Lämpötilat ovat tänä juhannuksena yleisesti 5-10 astetta keskimääräistä viileämpiä, pohjoisessa paikoin yli 10 astetta keskimääräistä kylmempiä.

– Huono tuuri, että Suomeen virtaa juuri juhannukseksi kylmää ilmaa pohjoisnavan jääkentiltä. Skandinavian yllä on nyt useita matalapaineita. Sää on epävakaista ja melko pilvistä, joten aurinkokaan ei lämmintä. Sadekuuroja syntyy herkästi. Samaan aikaan Siperiassa samoilla leveysasteilla on noin 30 astetta hellettä, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Eilisen tiistain päivälämpötilat jäivät poikkeuksellisen alhaisiksi. Maan itäosassa päivän ylimmät lämpötilat olivat vain 5-10 asteessa. Ilmatieteen laitoksen mukaan näin alhaisia lämpötiloja on mitattu kesäkuun puolivälissä vain vuonna 1982, kun tarkastellaan tilastoja vuodesta 1961 alkaen.

Kesäkuun lämpöennätys mitattu juhannuksena

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivän ylin lämpötila on juhannuksena tavanomaisesti suuressa osassa maata noin 20 asteen tienoilla, Pohjois-Lapissa 15 asteen tienoilla. Yön alin lämpötila on tyypillisesti noin 10 asteen tuntumassa, Lapissa lähellä viittä astetta.

Tilastojen mukaan keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen. Joko juhannusaattoon tai -päivään sattuu tilastojen mukaan hellesäätä keskimäärin kerran neljässä, rannikolla kerran viidessä ja Lapissa kerran 10 vuodessa. Sekä juhannusaattoon että juhannuspäivään sattunut helle on harvinainen eli toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Suomen kesäkuun lämpötilaennätys on mitattu kauan sitten juuri juhannuksena. Ähtärissä oli 33,8 astetta 24. kesäkuuta 1935.

Kolea ja sateinen juhannus viimeksi vuonna 2009

Koleassa ja sateisessa säässä juhannusta on vietetty viimeksi vuonna 2009. Kolea juhannuksen seutu on koettu myös mm. vuosina 1981 ja 1977. Suurin juhannuspäivän sademäärä on Kokemäellä mitattu 71,5 millimetriä 26. kesäkuuta 1999.

Myrskyä, jolloin 10 minuutin keskituuli on vähintään 21 m/s, on havaittu ainoastaan vuosina 1994 ja 1995 tarkastelujaksolla vuodesta 1981 alkaen.

Vuosi sitten juhannusta vietettiin tavanomaista lämpimämmässä säässä. Lämpötila kipusi paikoin hellelukemiin eteläisessä Suomessa juhannusviikonlopun jokaisena päivänä ja juhannuspäivänä Lapissakin lämpötila oli monin paikoin 24 asteen tienoilla. 

Katso juhannuksen ennuste tästä.

Paikkakuntakohtaiset juhannusennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso juhannuksen ennuste videolta:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.