TamU sai singaporelaisilta 320 000 euroa hämärärahaa

Tiesikö tai epäilikö jalkapalloseura Tampere Unitedin ex-johto saavansa vedonlyöntivilpillä hankittua rahaa singaporelaisyhtiöltä? Tätä kysymystä puitiin maanantaina alkaneessa oikeudenkäynnissä.

Seura sai syksyllä 2010 singaporelaiselta Exclusive Sports Pte Ltd:ltä (ESP) 320 000 euroa "markkinarahaa". Rahan epäillään olleen laittomasti hankittu.

Syyttäjä esitti Pirkanmaan käräjäoikeudessa, että johtoon kuuluneet kuusi miestä ovat hävittäneet rahojen oikean alkuperän. Kaikki vastaajat kiistivät syytteet.

Seuran entistä toimitusjohtajaa Deniz Bavautdinia ja hallituksen puheenjohtajaa Harri Pyhältöä syytetään törkeästä rahanpesusta. Lisäksi syytteet tuottamuksellisesta rahanpesusta sai neljä entistä hallituksen jäsentä: Jarmo Kuusisto, Hannu Lehtonen, Jorma Nykänen ja Petri Uitus.

TamU kärsi talousahdingosta

Kolmipäiväinen oikeudenkäynti jatkuu vielä tiistaina ja perjantaina. Aluksi puheenvuoron saivat syyttäjä ja syytetyt.

Vastaajien mukaan ESP:n piti hankkia nuoria lupaavia pelaajia TamU:n valmennettavaksi. Pelattuaan 1-2 vuotta heidät olisi myyty eurooppalaisille seuroille. TamU ja ESP olisivat jakaneet siirtomaksut.

Yhteistyö oli rahapulassa kärvistelevälle TamU:lle kuin taivaan lahja.

- Rikollisesta rahanpesusta ei kellään seuran edustajalla ollut minkäänlaista tietoa tai edes aavistusta, ilmoitti Pyhällön oikeusavustaja.

ESP maksoi kynnysrahaa sopimuksesta viidessä erässä 19.11.2010-24.2.2011. Summat vaihtelivat 20 000 ja 100 000 euron välillä. Kolme erää maksettiin TamU:n tilille ja kaksi käteisellä.

Perumal keskeinen hahmo

Yksi jupakan keskushahmoista on ESP:n edustaja Wilson Raj Perumal, joka hoiti yhteistyötä TamU:n suuntaan.

Perumal tunnetaan hyvin myös monessa muussa seurassa. Useita sopupelejä Suomessa järjestänyt Perumal sai viime kesänä kaksi vuotta vankeutta muun muassa lahjomisesta.

Bavautdinin mukaan Perumal esiintyi TamU:lle toisella nimellä. Hän oli myös tullut väärällä passilla Suomeen.

- Tutkimme singaporelaisyhtiön taustoja muun muassa netin kautta. Saimme myös kaupparekisteriotteen. Esiin ei tullut mitään, mikä viittaisi rikolliseen toimintaan, Bavautdin mainitsi.

Vastaajat painottivat, että he yrittivät selvittää yhtiön taustoja ja konsultoivat sopimuksesta myös Palloliittoa.

Perumalia kuullaan Tampereella todistajana tiistaina. Hän ei ole vielä vapaalla jalalla, vaan odottaa hovioikeuden ratkaisua tuomiostaan perjantaina. Seuraavaksi Perumalin tie vienee Unkariin, jossa häntä kaivataan esitutkintaan törkeistä petoksista.

"Ylimalkaista selvittelyä"

Syyttäjä antoi ymmärtää, että ESP:n vilunkipeleistä oli riittävästi vinkkejä, joista TamU:n olisi pitänyt ottaa vaarin.

- Seura teki selvittelytyötä Veikkausliigaan ja Palloliittoon päin. Se oli kuitenkin ylimalkaista, eikä perusteellista kartoitusta lähdetty tekemään, syyttäjä sanoi.

Sopimusta TamU:n ja ESP:n välillä ei koskaan allekirjoitettu, vaikka rahat vaihtoivatkin omistajaa. Hallitus päätti kokouksessaan 2. helmikuuta 2011 luopua yhteistyöstä Palloliiton ja Veikkausliigan neuvon mukaisesti.

Rahavaikeuksiin joutunut Tampere United Oy asetettiin konkurssiin viime kesänä.

Törkeästä rahanpesusta voi pisimmillään saada kuusi vuotta vankeutta. Tuomiota odotetaan maaliskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat