Mainos

Tamrock paransi tuntuvasti tulosta ja omavaraisuutta

Tamrock-konserni paransi tulostaan viime vuonna noin 40 prosenttia edellisvuodesta. Voitto ennen satunnaiseriä, varauksia ja veroja kasvoi 203 miljoonaan markkaan, kun se vuotta aiemmin oli 141 miljoonaa markkaa.

Konsernin nettovoitto kehittyi vielä suotuisammin. Se nousi 65 miljoonasta 296 miljoonaan markkaan. Summaan sisältyy myyntivoittoja, sillä Tamrock myi ydinliiketoimintaan kuulumattomia osia muille yrityksille. Tamrockin liikevaihto kasvoi 5,1 miljardiin markkaan. Vuotta aikaisemmin liikevaihto oli 4,5 miljardia markkaa.

Toiminnallinen tulos ja myyntivoitot paransivat yhdessä konsernin omavaraisuusastetta. Se nousi 19,2 prosentista 28,8 prosenttiin. Tamrock eli entinen Tampella julkaisi tilinpäätöksensä tänään ensimmäistä kertaa samaan aikaan kuin uusi omistaja, ruotsalainen Sandvik-konserni. Tamrock valmistaa nykyisin kaivosalan koneita ja laitteita.

Hiilikaivosala yhä riippana

Tamrockin toimitusjohtajan Jouko M. Jaakkolan mukaan viime vuoden tulos oli selvästi paras moniin vuosiin. Konsernin heikoin lenkki on hiilikaivosliiketoiminta. Hiilikaivoslaitteita valmistavan itävaltalaisen VAB-yhtymän tulos oli saneerauksista huolimatta tappiollinen. Tänä vuonna Jaakkola odottaa itävaltalaisyksiköltä selvää parannusta, vaikka hiilikaivoslaitteiden tilauskanta on edelleen alhainen.

Tamrockin tilauskanta vuodelle 1998 on terve, mutta markkinatilanne on varsin epävarma. Esimerkiksi Aasian talouskriisin vaikutusta ei vielä voida täysin arvioida. Tamrock vie Aasian maihin vain kymmenesosan tuotannostaan, mutta Aasian talousongelmat ovat heijastuneet jo Australian kaivostoimintaan. Suomen osuus liikevaihdosta on ainoastaan neljä prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.