Mainos

Tampereen teknillisen yliopiston tietokonetta vakoiltiin

Tampereen teknillisen yliopiston tietokoneelta on löydetty vakoilulaite. Opiskelijakäytössä olleeseen koneeseen oli asennettu niin sanottu keylogger, joka pystyy urkkimaan käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Poliisi tutkii asiaa.

Laite tallentaa tietokoneelle kirjoitettuja merkkejä muistiinsa. Se löytyi mikroluokan vuosihuollossa 29. toukokuuta.

Asiasta tiedotettiin yliopiston sisäisessä verkossa maanantaina. Kaikkia luokassa työskennelleitä opiskelijoita kehotettiin vaihtamaan salasanansa.

- Edellinen vuosihuolto tehtiin elokuussa, joten laite on ollut paikallaan korkeintaan kymmenen kuukautta, laskee yliopiston tietohallintopäällikkö Jussi-Pekka Pispa.

Urkkijasta ei ole vielä mitään tietoa. Mikroluokkiin pääsee vain yliopiston omilla tunnistuskorteilla. On kuitenkin mahdollista, että joku ulkopuolinen on mennyt sisään opiskelijan imussa samalla ovenavauksella.

Ensimmäinen vakoiluyritys Suomessa?

Pispa ei ole kuullut vastaavasta vakoilusta aiemmin, joten tapaus voi olla ensimmäinen laatuaan Suomessa ainakin oppilaitoksissa. Yritykset eivät Pispan arvion mukaan juuri vakoiluyrityksistä kerro, jos sellaisia on tapahtunut.

Löydetyn laitteen tallentamat tiedot ovat suojausten takana. Yliopisto ei ole lähtenyt murtamaan suojauksia opiskelijoiden tietoturvan vuoksi, vaan jättää tehtävän poliisille.

Pispan mukaan on vielä mahdotonta sanoa, onko tunnuksia jo päätynyt urkkijalle. Tämä on voinut käydä välillä keräämässä tietoja, tai sitten ei. Mikäli urkkija on saanut tietoonsa opiskelijoiden tunnuksia, hän voi käyttää niitä vääriin tarkoituksiin.

Laitteita myydään avoimesti

Noin 5-senttinen keylogger on varsin huomaamaton liittimen näköinen laite, joka kiinnitetään tietokoneen ja näppäimistön väliin.

- Hämmästyttävintä on, että näitä laitteita myydään avoimesti Suomessakin.

Vielä ei ole varmuutta siitä, onko keylogger vanhaa vai uutta mallia.

- Vanhat laitteet keräävät kaiken tiedon, mitä kirjoitetaan. Uudet kehittyneemmät laitteet sen sijaan osaavat erotella informaatiosta tunnuksia ja salasanoja, ja kerätä vain niitä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.