Mainos

Tampereen talous valoisampi

Tampereen kaupungin tilinpäätös osoittaa vuoden 1997 olleen selvästi valoisampi vuosi kuin talousarviota laadittaessa ennakoitiin.

Budjettivuoden toteutuma oli noin 115 miljoonaa arvioitua parempi. Erotus vastaa yhtä prosenttiyksikköä kunnallisverossa. Tampereen kunnallisveroprosentti oli viime vuonna 16,75. Tänä vuonna vero on 17,25 prosenttia.

Hyvä tulos johtuu sekä menosäästöistä että odotettua paremmasta verokertymästä. Tuloverokertymä alitti talousarvion 58 miljoonalla, mutta yhteisöveroa kertyi kaikkiaan 319 miljoonaa, mikä oli 119 miljoonaa budjetoitua enemmän.

Tampereen kaupunginhallitus tiukensi taloudenpitoa viime vuoden kesäkuussa hyväksymällä talouden sopeuttamisohjelman, jolla pyrittiin mm. menoylitysten välttämiseen. Ohjelmaa toteutetaan tänäkin vuonna.

Kunnille tyypilliseen tapaan henkilöstömenot verottivat viime vuonna Tampereen kassaa kovimmalla kädellä. Niiden osuus kaikista kuluista oli 53 prosenttia. Henkilöstökulujen arvioidaan kasvaneen viime vuonna noin viidellä prosentilla.

Talousarviolainojen määrä kääntyi viime vuonna loivaan nousuun. Vuodenvaihteessa asukasta kohden oli velkaa 3166 markkaa. Jos mukaan lasketaan koko kaupunkikonserni, tamperelaisen velkataakka on 10458 markkaa. Konsernilaskelmassa on otettu huomioon mm. kaupungin hallitsemat yhtiöt ja yhteisöt.

Kunnallisista liikelaitoksista sähkölaitos tuloutti kaupungille 57,5 miljoonaa ja vesilaitos 36,5 miljoonaa. Liikennelaitosta piti avustaa 49 miljoonalla.

Kaupungin yhtiöistä tuotti parhaiten huvipuistoa pyörittävä Särkänniemi Oy. Sen voitto oli noin kuusi miljoonaa. Pysäköintitalo Oy tuotti 1,8 miljoonaa ja Tampereen Pantti-Osakeyhtiö 1,6 miljoonaa. Tampere-talon tappio oli noin miljoona markkaa, vaikka taloyhtiö sai avustusta 7,5 miljoonaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.