Tampereen elokuvajuhlilla puolustusvoimien filmiarkiston helmiä

Huomenna alkavilla Tampereen elokuvajuhlilla on monta aihetta juhlaan. Suomalainen elokuva täyttää tänä vuonna täydet 100 vuotta, legendaarinen elokuvateatteri Kino-Palatsi 75 vuotta ja Suomen elokuva-arkiston aarteita on nähty Tampereella jo 20 vuotta.

Tänä vuonna arkistojen kätköistä on kaivettu esiin Puolustusvoimien filmiarkiston helmiä. Puolustusvoimat oivalsi liikkuvan kuvan voiman opetus ja pr-välineenä jo 1920-luvulla, ja alkoi määrätietoisesti taltioida toimintaansa perustamalla oman kuvaus- ja arkisto-osaston.

Hiljaisempina kausina kuvattiin puhdetöitä, täisaunaa, siviilimaailman elämänmenoa ja Suomen luontoa. Yleensä kuvaus oli kuitenkin tarkoin ohjeistettua, koska elokuvanteko on aina ollut kallista.

- Siellähän oli Suomen osaavin väki. Mukaan oli rekrytoitu 49 kamerankäyttöön harjaantunutta ihmistä, erikoistutkija Lauri Tykkyläinen Suomen elokuva-arkistosta kertoo.

Puolustusvoimien arkisto on Suomen vanhin elokuva-arkisto.

- Esimerkiksi 1910-luvulta on säilynyt muutamia hyvin merkittäviä taltiointeja, jotka olisivat muuten ehkä menneet savuna ilmaan tai joutuneet kaatopaikan täytteeksi, Tykkyläinen kertoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.03.2004).

Lue myös:

    Uusimmat