Mainos

Tampereen elokuvajuhlilla puolustusvoimien filmiarkiston helmiä

Huomenna alkavilla Tampereen elokuvajuhlilla on monta aihetta juhlaan. Suomalainen elokuva täyttää tänä vuonna täydet 100 vuotta, legendaarinen elokuvateatteri Kino-Palatsi 75 vuotta ja Suomen elokuva-arkiston aarteita on nähty Tampereella jo 20 vuotta.

Tänä vuonna arkistojen kätköistä on kaivettu esiin Puolustusvoimien filmiarkiston helmiä. Puolustusvoimat oivalsi liikkuvan kuvan voiman opetus ja pr-välineenä jo 1920-luvulla, ja alkoi määrätietoisesti taltioida toimintaansa perustamalla oman kuvaus- ja arkisto-osaston.

Hiljaisempina kausina kuvattiin puhdetöitä, täisaunaa, siviilimaailman elämänmenoa ja Suomen luontoa. Yleensä kuvaus oli kuitenkin tarkoin ohjeistettua, koska elokuvanteko on aina ollut kallista.

- Siellähän oli Suomen osaavin väki. Mukaan oli rekrytoitu 49 kamerankäyttöön harjaantunutta ihmistä, erikoistutkija Lauri Tykkyläinen Suomen elokuva-arkistosta kertoo.

Puolustusvoimien arkisto on Suomen vanhin elokuva-arkisto.

- Esimerkiksi 1910-luvulta on säilynyt muutamia hyvin merkittäviä taltiointeja, jotka olisivat muuten ehkä menneet savuna ilmaan tai joutuneet kaatopaikan täytteeksi, Tykkyläinen kertoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.03.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.